Het belang van klantdata voor adidas

Het belang van klantdata voor adidas
  • 09 februari 2018
  • Redactie

Steeds meer van de omzet wordt direct en digitaal geboekt, in plaats van verkoop via retailkanalen, zoals adidas eerder deed. Hoe ingewikkelder de data, hoe meer waardevolle inzichten het oplevert voor het bedrijf. Volgens digitaal analist bij adidas Alexander Robertsen staat of valt alles met deze data.

Alexander Robertsen zette het belang van klantdata uit op het Data Driven Commerce Event, schrijft zustertitel Twinkle. Zo is adidas 20 procent meer sokken gaan verkopen via diens online kanalen. Niemand in het bedrijf had eraan gedacht deze sokken bij de schoenen te verkopen – data bracht dit inzicht. ‘Waar denk je aan bij schoenen? Precies: sokken. We zagen dat daar maar weinig op gezocht werd, maar dat de conversie op 10 procent lag.’ De toevoeging van sokken als koopsuggestie bij schoenen leidde volgens Robertson al snel tot stijging van de verkoop. 

Systematische aanpak
Het bedrijf richt zich steeds meer op deze klantdata. ‘We struinen niet meer het ene na het andere rapport af, maar hebben een systematische aanpak ontwikkeld om issues te identificeren. Informatie uit allerlei bronnen komt bij elkaar op één dataplatform dat meer flexibiliteit, controle en context biedt dan een losse webanalysetool.’ Op deze manier houdt het team meer tijd over zich met belangrijkere dingen bezig te houden. Om de data concreet te analyseren is er een probleemeigenaar voor iedere kpi, zoals het percentage uitvallers op de betaalpagina of het aantal geconstateerde fouten met promotiecodes.

Eind vorig jaar lanceerde adidas nog diens eigen app en chatbot, lees er hier meer over.

comments powered by Disqus
  • Deel dit artikel
  • Reacties
  • Link