'Klanten weten niet dat dit invloed heeft op mijn beoordeling'

'Klanten weten niet dat dit invloed heeft op mijn beoordeling'
  • 14 maart 2018
  • Redactie

Het gaat te ver om evaluaties van medewerkers te beïnvloeden door klantbeoordelingen, vindt FNV. Bij de Bijenkorf wordt volgens de vakbond sinds kort gewerkt met een performance management systeem, waarin medewerkers een bonus krijgen wanneer zij een negen of hoger scoren.

FNV startte een actie en probeert klanten te mobiliseren om alle medewerkers een tien te geven. ‘Wij vinden het tijd voor een loonsverhoging voor iedereen, en het gaat te ver om de loonsverhoging te koppelen aan het beoordelingssysteem’, aldus FNV cao-onderhandelaar Linda Vermeulen, die pleit voor een algehele loonsverhoging van 3,5 procent. 

Ontevreden 
Hoe meer negens en tienen een medewerker heeft, hoe groter de kans om ook van de leidinggevende een goede beoordeling te krijgen. In een survey van eerder dit jaar, eveneens uitgevoerd door de FNV, kwam volgens de vakbond naar voren dat de helft van de Bijenkorf-medewerkers het niet eens is met het performance management systeem. Daarnaast vertelde een medewerker over de beoordelingen: ‘De klanten weten niet dat dit invloed heeft op mijn beoordeling’.

Gebrekkig systeem
Vermeulen onderstreept dat er volgens haar niks mis is met een klantbeoordelingssysteem. Maar: ‘Bij dit systeem is een plek voor opmerkingen waar klanten na aankoop wordt gevraagd om de naam van de medewerker plus een cijfer in te vullen.’ Daarbij vinden medewerkers het volgens Vermeulen beschamend om klanten naar een goede beoordeling te vragen. In de survey kwam tevens naar voren dat oudere medewerkers denken dat klanten jonge verkopers vaker een hoog cijfer geven als stimulans. 

De Bijenkorf reageert ontkennend op het betoog van de FNV. De cao-onderhandelingen gaan eind maart verder.

comments powered by Disqus
  • Deel dit artikel
  • Geplaatst in
  • HRM
  • Reacties
  • Link