Zorg in 2030 voornamelijk digitaal

Zorg in 2030 voornamelijk digitaal
  • 25 april 2018
  • Redactie

Automatisering en robotics gaan ervoor zorgen dat de gezondheidszorg in 2030 overwegend gedigitaliseerd is, blijkt uit onderzoek. ‘De opkomst van digitale zorgdiensten zal de patiëntervaring verbeteren en tegelijkertijd de accuratesse en de kwaliteit van zorg een impuls geven.’

De technologische innovaties in de zorg moeten resulteren in betere ouderenzorg en in een optimale medewerkers- en patiëntervaring. Aruba, een onderneming van HPE (Hewlet Packard Enterprise) publiceerde onlangs het rapport ‘Building the Hospital of 2030’, wat is gebaseerd op gesprekken met zorgleiders en futurologen. Aruba's EMEA VP, Morten Illum, meent dat er veel voordelen in het verschiet liggen. ‘Wij verwachten dat zorgorganisaties gaan samenwerken met technologiebedrijven om de technologische en culturele veranderingen van de komende jaren op te vangen.’

Het rapport geeft onder andere inzicht op welke manieren de patiëntervaring binnen de zorg verbetert middels de technologische innovaties. Aruba doet vijf voorspellingen:

  1. Zelfdiagnoses: mobiele telefonie schept ook mogelijkheden binnen de zorg. Zo kunnen patiënten in de toekomst zelf hun gezondheid monitoren en zelfscans uitvoeren middels apps.
  2. Geautomatiseerd ziekenhuis: met sensoren kan de bloeddruk van een patiënt worden gemeten en kan er binnen tien seconden een EEG worden gemaakt. Zo is een automatische beoordeling en zelfs een diagnose direct mogelijk.
  3. Meer ruimte voor zorgprofessionals: door het gebruik van mobiele apparatuur kunnen artsen en verpleegkundigen efficiënter administratieve taken uitvoeren, zodat er meer ruimte is voor patiëntenzorg.
  4. Digitale dataopslag: zorgmedewerkers beschikken door automatische integratie van patiëntgegevens over real-time data, waardoor ze sneller beslissingen kunnen nemen.
  5. Erkenning van kunstmatige intelligentie: publiekelijke acceptatie van AI zal ervoor zorgen dat patiënten zich erbij neer kunnen leggen dat diagnoses door machines worden gesteld. De organisatie stelt wel voorop dat het van belang is dat de patiënt centraal wordt gesteld in de ontwikkeling en implementatie van artificial intelligence.

Over selfservice in de zorg stelt Digital Health futuroloog Meneesh Juneja: ‘Stel dat je binnen nu en tien jaar de diagnose diabetes krijgt. In dat geval kan een belangrijk deel van het monitoren van medicijngebruik gedaan worden zonder veel fysieke controles.’ Volgens het rapport zal dit een grote rol gaan spelen voor het verbeteren van de zorg voor de vergrijzende bevolking.

comments powered by Disqus