Nationale Ombudsman wil openheid van zaken

Nationale Ombudsman wil openheid van zaken
  • 07 augustus 2018
  • Redactie

Voor zijn onderzoek naar privacy en gegevensuitwisseling vraagt de Nationale Ombudsman burgers om hun ervaringen met overheidsinstanties als de gemeente of het UWV op dit gebied te delen. ‘Vindt u dat de overheid duidelijk is over de informatie die zij over u deelt met anderen? Kent u een overheidsinstantie die op een goede manier omging met uw persoonlijke gegevens?’

De ombudsman brengt momenteel in kaart wat burgers ervan vinden als overheidsinstanties persoonsgegevens met elkaar delen om betere hulp te bieden. Bijvoorbeeld of mensen het goed vinden dat hun persoonsgegevens worden gedeeld omdat zij (financiële) hulp of een voorziening nodig hebben. Of juist om te voorkomen dat zij in de problemen komen.

Ketenoverleg
‘Overheidsinstanties kunnen persoonsgegevens met elkaar delen om zo beter te kunnen samenwerken. Die samenwerking – ook wel ketenoverleg genoemd – is bedoeld om een hulp- of zorgvraag zo goed mogelijk op te lossen. Of omdat instanties denken dat er hulp of zorg nodig is’, schrijft de Nationale Ombudsman. Voorbeelden van ketenoverleggen zijn een sociaal wijkteam, een jeugdbeschermingstafel of een overleg om schulden op te lossen.

Ervaringen delen kan tot 15 september. Hier vind je meer informatie over het betreffende onderzoek omtrent privacy.

comments powered by Disqus
  • Deel dit artikel
  • Reacties
  • Link