AFM vreest nadelen digitalisering

AFM vreest nadelen digitalisering
  • 1 november 2018
  • Redactie

De Autoriteit Financiële Markten waarschuwt in een nieuw rapport over de risico’s van digitalisering. Volgens de waakhond kunnen klanten de dupe worden van de grote hoeveelheid klantdata waar financieel dienstverleners over beschikken.

De AFM is huiverig voor het misbruik van klantgegevens. Om op digitaal vlak te kunnen innoveren, moeten banken, hypotheekverstrekkers en verzekeraars samenwerkingen opzetten met techbedrijven. Aangezien deze klantgegevens en bedrijfsinformatie bij veel meer partijen liggen, is de kans op misbruik groter.

Personaliseren of uitsluiten
Bedrijven kunnen gegevens gebruiken voor een meer gepersonaliseerde klantervaring, maar ook kunnen bepaalde groepen worden uitgesloten. Zo kunnen verzekeraars ervoor kiezen om op basis van de gegevens risico’s in kaart brengen, waarna één klantgroep met kleine risico’s minder premie hoeft te betalen en de andere groep wordt uitgesloten.

comments powered by Disqus
  • Deel dit artikel
  • Reacties
  • Link