AR + VR trends 2019

AR + VR trends 2019
 • 15 januari 2019
 • Redactie

Nu devices steeds krachtiger worden en hoog kwalitatieve visuals aankunnen, neemt het geavanceerde karakter van zowel VR- als AR-applicaties dit jaar ook een sterke vlucht. Dat voorspelt futurist Bernard Marr. Voor Forbes zette hij vijf ontwikkelingen op een rij om in de gaten te houden.

 1. Augmented reality en virtual reality werken steeds beter met artificial intelligence
  Computer vision, een AI-technologie die computers in staat stelt te begrijpen wat ze ‘zien’ door middel van camera’s, is essentieel voor de werking van AR om objecten te identificeren en labelen. De verwachting is dat machine learning algoritmes die deze features machtigen, geraffineerder worden.
 2. Sterke toename van VR en AR voor training- en opleidingsdoeleinden
  Dankzij virtuele omgevingen kunnen studenten alles oefenen, van vliegen tot opereren, zonder de risico’s die kleven aan trainingen in de echte wereld. Onder meer Walmart kondigde bijvoorbeeld al aan 17.000 Oculus Go-headsets te gaan inzetten voor het trainen van zijn medewerkers in vaardigheden (van omgaan met klachten tot klantenservice).
 3. VR-consumentenentertainment wordt gangbaar
  Kenners voorspellen deze ontwikkeling al enige tijd, maar tot op heden is de ‘killer app’ op het vlak van virtual reality nog niet geboren. Tot nu dan, want er zijn draadloze headsets in aantocht die in het bezit zijn van krachtige, toegewijde computertechnologie. Fabrikanten Vive als Oculus werken hier momenteel aan, met als uitgangspunt meer realisme inbrengen in VR-games.
 4. Sterker samenwerkingskarakter voor AR- en VR-omgevingen
  Met de aanschaf van Oculus in 2016 toonde Facebook aan te geloven in virtual reality in relatie tot online omgevingen. Of dit nu is voor interactie door middel van virtuele ‘conference calls’, of voor het socializen en ontspannen met vrienden. Op de werkplek neemt de toepassing van AR-tools naar verwachting ook toe dit jaar, bijvoorbeeld om tijdens het ontwerpproces virtueel te demonstreren hoe een object eruit moet komen te zien.
 5. Augmented reality vindt zijn weg naar voertuigen
  Volledig autononome auto’s zullen pas over een paar jaar dagelijkse realiteit zijn, maar autofabrikanten hebben in de tussentijd meer dan genoeg AI-snufjes voor ons in petto. In 2019 worden voice-assistenten geimplementeerd in nieuwe auto’s, plus in-car AR. Op laatstgenoemd gebied valt te denken aan navigatiesuggesties, als ook de identificatie van risico’s onderweg. Alles om de bestuurder te ontzorgen.
comments powered by Disqus