‘PSD2 breekt bankterrein open’

‘PSD2 breekt bankterrein open’
  • 31 januari 2019
  • Redactie

Banken lijken zich niet bewust van de naderende bedreiging van fintechs: een derde van de ondervraagde bankmanagers ziet het onheil. Een selecte groep banken bereidt zich wél voor op de dreiging en stelt onder meer digitale klantervaring als prioriteit.

Cognizant stelt op basis van het rapport ‘Future of Workcentrum’ dat de nieuwe betaalwet PSD2 en bankhervormingen het terrein hebben opengebroken voor nieuwe financiële spelers. Het IT-bedrijf ondervroeg voor het rapport circa driehonderd Europese bankmanagers. De onderzoekers stellen dat de implementatie van digitale stappen wordt onderschat: 36% van de managers ziet geen gevaar. Desalniettemin is tweederde van de fintechs ervan overtuigd te kunnen concurreren met traditionele banken.

Blockchainbelang
Volgens Cognizant zelf benadrukt het rapport de waarschijnlijkheid dat blockchain banken binnen de komende vijf tot tien jaar overbodig maakt. Van de fintechs maakt een derde gebruik van blockchain, tegenover 17 procent van de bankmanagers. Bankmanagers geven zichzelf wel het voordeel van de toegang tot consumentengegevens.

Mentaliteitsswitch
Sommige traditionele banken proberen zich te weren tegen de digitale pioniers. Deze partijen verbeteren volgens de onderzoekers de interne cultuur en de digitale CX als prioriteit en werken meer samen met derden. Zowel binnen als buiten de branche. ‘Er is een drastische mentaliteitsverandering nodig bij de huidige banken om te kunnen concurreren in de nieuwe markt. De regels worden steeds aangepast om het speelveld toegankelijker te maken. […] Alleen in de nieuwe toekomstbestendige vorm kunnen banken blijven meespelen als concurrent van de fintechs’, concludeert Euan Davis, VP bij Cognizant.

comments powered by Disqus
  • Deel dit artikel
  • Reacties
  • Link