Werkgever zoekt softskills

Werkgever zoekt softskills
  • 30 januari 2019
  • Redactie

Zeventig procent van de Nederlandse werkgevers vraagt in vacatures om één of meerdere softskills. Zo wordt er het meest gezocht naar enthousiaste medewerkers (20%), gevolgd door gemotiveerde kandidaten (9%) en resultaatgerichte medewerkers (5%).

Er bestaat een grote verscheidenheid tussen de gevraagde softskills door werkgevers, signaleert recruitmentexpert Adzuna op basis van circa 5 miljoen geanalyseerde vacatures. Er wordt voornamelijk gevraagd om kwaliteiten die gerelateerd zijn aan de mentaliteit van werknemers.

Ervaring en CV
De wens van werkgevers om medewerkers aan te nemen die bepaalde persoonlijke eigenschappen bezitten, geeft volgens Thomas de Schuyter (country manager bij Adzuna) aan dat de ervaring en het opleidingsniveau van kandidaten niet de enige belangrijke factoren zijn voor werkgevers. ‘Het betekent dat kandidaten het belang van softskills niet moeten onderschatten tijdens het sollicitatieproces.’

Differentiatie
Deze vaardigheden vragen werkgevers in Nederland vaker dan bedrijven in andere landen. Zo leggen werkgevers in het Verenigd Koninkrijk en in de Verenigde Staten meer de nadruk op organisatorische en sociale vaardigheden. Daarnaast wordt er in Nederland (3%) minder vaak gezocht naar creatieve medewerkers dan in het Verenigd Koninkrijk (7%).

Noot: de onderzoeksresultaten zijn hier te vinden.

comments powered by Disqus
  • Deel dit artikel
  • Geplaatst in
  • HRM
  • Reacties
  • Link