Ruim helft Nederlanders ziet contant geld voor 2030 verdwijnen

Ruim helft Nederlanders ziet contant geld voor 2030 verdwijnen
  • 31 december 2021
  • Ryan Baij

Meer dan de helft van de Nederlanders denkt dat contant geld voor 2030 verdwijnt. In een onderzoek van Knab onder 1000 klanten bleek dat 57% denkt dat over acht jaar contant geld volledig verdwenen is.

Op dit moment hebben 82% van de Nederlanders nog contant geld op zak, zo vertelt het onderzoek. In 2014 was dit volgens de onderzoekers nog 95%. Acht op de tien respondenten willen dan ook niet dat het contante geld ooit verdwijnt.

Nederlanders zetten vooral nog vraagtekens bij de veiligheid van betalen met de smartphone. Slechts 28% beschouwt deze betaalmethode als veiliger dan betalen met contant geld. Bij betalen met de betaalpas geldt dit voor 43% van de Nederlanders. Bijna een kwart van alle ondervraagden denkt dat de komende jaren met een digitale munt kan worden betaald in de supermarkt. Vooral jongeren zien dat gebeuren: ruim 1 op de 3 respondenten onder de 36 jaar denkt dat je in 2030 je dagelijkse boodschappen kunt afrekenen met bijvoorbeeld de Bitcoin.

Nadine Klokke, CEO Knab, zegt hierover: Nieuwe betaalmethodes - zoals betalen met de smartphone - moeten we zien als een verrijking van de bestaande mogelijkheden. Niet als een vervanging. Onze taak is om het betaalverkeer zo veilig mogelijk te houden. Maar al kan ‘betalen met de smartphone’ zeker zo veilig zijn als betalen met cash, het kan lang duren voordat de consument dat ook zo voelt. Dit onderzoek laat zien dat het goed is dat iedereen zelf kan bepalen of ze met contant geld, de betaalpas óf de smartphone betalen.

comments powered by Disqus