Rijksoverheid favoriete werkgever onder jongeren

Rijksoverheid favoriete werkgever onder jongeren
  • 10 juni 2022
  • Ryan Baij

De rijksoverheid is de favoriete werkgever onder jongeren. Voor het seminar Werf& Generatie Z aan zet heeft Intelligence Group een ‘deep dive’ genomen in de ruim 600 meest favoriete werkgevers die in Nederland worden genoemd.

Uit de data komt de volgende top 10 naar voren als meest favoriete werkgevers van generatie Z:
1.          Het Rijk
2.          Politie
3.          ING
4.          Shell
5.          KLM
6.          Rabobank
7.          Belastingdienst
8.          ASML
9.          Google
10.        GGZ

Opvallend, naast de rijksoverheid en de politie op plek 1 en 2, zijn de grote Nederlandse merken ING, Shell en KLM. Ook de Belastingdienst staat hoog, terwijl dit organisaties zijn die op verschillende manieren merkschade opliepen. Dit gaat ten koste van nieuwere (financiële) dienstverleners, zoals mollie, booking.com. Ook de flitsbezorgers, waar veel jongeren momenteel voor werken staan niet of heel laag in de lijst. Onder de technische bedrijven doen ASML en Philips (15e) het veel beter dan de branchegenoten die om werknemers schreeuwen in deze tijd. Een pluspuntje is dat zorginstelling GGZ nog in de top-10 staat. Ook in die sector zijn de personeelstekorten groot.

‘Er wordt veel gezegd en geschreven over wat generatie Z verwacht van een werkgever. Van purpose tot en met de aantrekkelijkheid van scale-ups. Van concurrentie van nieuwkomers tot en met het onaantrekkelijk zijn van werken in zorg en techniek. Niets blijkt minder waar als we naar de cijfers kijken. Vaak blijken deze werkgevers niet te investeren in hun werkgeversmerk terwijl al langer bestaande werkgevers dit spelletje beter spelen. Er is dus werk aan de winkel voor werkgevers die schaarste ervaren op de arbeidsmarkt’, aldus Geert-Jan Waasdorp, directeur Intelligence Group

comments powered by Disqus