Consumenten vinden CO2-compensatie onduidelijk

Consumenten vinden CO2-compensatie onduidelijk
  • 19 oktober 2022
  • Ryan Baij

Veel consumenten begrijpen de informatie die bedrijven geven over CO2-compensatie slecht. De helft van hen ziet geen of weinig verschil tussen CO2-reductie en CO2-compensatie. Ook de term CO2-neutraal.

Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft laten onderzoeken in hoeverre consumenten de claims over CO2-compensatie bij aankoop van een vliegticket begrijpen. De ACM concludeert dat misleiding rond het gebruik van deze duurzaamheidsclaims op de loer ligt en pakt misleidende claims aan. De vage- en algemene termenworden op dit moment geconstateerd in meerdere sectoren. Consumenten worden ook opgeroepen om dit te melden, zodat er tegen opgetreden kan worden.

Edwin van Houten, directeur Consumenten van de ACM: 'Steeds meer bedrijven compenseren de CO2-uitstoot van de producten en diensten die zij verkopen. Het is belangrijk dat de informatie die zij hierover geven duidelijk is voor consumenten. Uit ons onderzoek blijkt dat consumenten de term ‘CO2-neutraal’ slecht begrijpen, evenals het verschil tussen CO2-reductie en CO2-compensatie. Misleiding ligt bij het gebruik van vage en onduidelijke termen op de loer. Daar treden wij dan ook tegen op.'

comments powered by Disqus