BrainFirst #30 - Slim met systemen omgaan

BrainFirst #30 - Slim met systemen omgaan
 • 9 april 2020
 • Redactie

Weten wat er in andermans bovenkamer omgaat, dat willen we allemaal wel. Immers, dan weet je ook iemands beweegredenen en kun je daar vervolgens op inspelen. Hoe utopisch het doorgronden van de psyche van de mens wellicht ook klinkt, er zijn wel degelijk ‘slimmigheidjes’ toe te passen. Om meer inzicht te krijgen in de werking van het brein in relatie tot (klant)gedrag, verzorgen verschillende neuro-experts op deze plek een minicollege. Ditmaal de hersenspinsels van Wouter de Jong, trainer/spreker en auteur van 'Mindgym'.

'Bij gezond leven denken we meestal aan letten op wat je eet, of voldoende sporten. Maar mentale fitheid, daar denken we pas aan als het misgaat. Dat is raar, want je gaat toch ook niet pas naar de sportschool als je een spier verrekt?
Er is een storm aan wetenschappelijk bewijs dat mentale training hét recept is voor een zinvoller en plezieriger leven (en een betere wereld). Bovendien: als je mentaal sterk bent, dan kun je veel makkelijker je goede voornemens waarmaken omdat je je impulsen beter weet te beheersen. Een gezonde geest is dé basis voor gezonde en rijke klantrelaties.
Aan onze evolutie uit de oertijd hebben we drie systemen overgehouden die ook nu nog vaak onze gedachten bepalen: ons gevaarsysteem richt zich op zelfbescherming en reageert bijvoorbeeld heftig op een boze baas of getoeter op straat. Ons jaagsysteem is continu op zoek naar toekomstige beloningen, zoals eten of een nieuwe klant. En ons zorgsysteem helpt ons om te herstellen en om meer bewust en evenwichtig te reageren op onze omgeving. We hebben ze alledrie nodig, maar het kan ontzettend lastig zijn om de systemen in balans te houden (en zo stress de baas te blijven).

Drie tips om slim met je drie systemen om te gaan:

 1. Let op je aandacht
  Aandacht is dé manier om je bewust te worden welk systeem teveel de overhand heeft. Als je doorhebt vanuit wélk systeem je opereert, kun je ook weer schakelen naar het zorgsysteem. Een kleine oefening: schrijf het woord ‘aandacht’ op je duim. Zo word je, elke keer dat je je telefoon erbij pakt om mindless te swipen, je bewust van je aandacht.
 2. Let op je taalgebruik
  Aan de werkwoorden die je vaak gebruikt, kun je herkennen welk systeem het grootst is. Zo zijn ‘moeten’, ‘vermijden’ of ‘dreigen’ gekoppeld aan het gevaarsysteem. En ‘streven’, ‘willen’, ‘verwachten’: het jaagsysteem. Handig, want hiermee betrap je jezelf er makkelijker op wanneer je automatisch in het jaag- of gevaarsysteem schiet – zodat je bewust kunt terugschakelen naar het zorgsysteem.
 3. Stuur eens een gratitext
  Dankbaarheid is één van de meest effectieve en krachtige geluksstrategieën, omdat het een gigantische hoeveelheid positieve emoties oproept. Wie ben jij dankbaar? Verwoord waarom je diegene dankbaar bent, wat je zo fijn aan hem/haar vindt en stuur diegene een ‘gratitext’: een WhatsApp of sms met je dankbetuiging. Let maar eens op (zonder het antwoord af te wachten!) wat het sturen daarvan met jóu doet.'


Foto: Wouter de Jong

Lees ook de BrainFirst-editie met Margriet Sitskoorn, neuropsycholoog en auteur van 'Het 50+ Brein'.

comments powered by Disqus
 • Deel dit artikel
 • Reacties
 • Link