Goede doelen experimenteren met collecteapps

Goede doelen experimenteren met collecteapps
  • 25 juli 2014
  • Redactie

Diverse goede-doelenorganisaties werken aan een applicatie om geld in te zamelen. Zo is het Rode Kruis recent een proef gestart met digitaal collecteren. De applicatie stelt mensen in de gelegenheid geld te geven, ook als muntgeld niet voorradig is. Tests in Amersfoort en Arnhem moeten uitwijzen of de collecteapp volgend jaar landelijk zal worden ingevoerd.

Voor digitale donaties heeft de collectant het mobiele nummer van de gever nodig. Via de app kan daarna de keuze worden gemaakt uit een eenmalige gift van 1, 2 of 3 euro. Vervolgens stuurt de collectant een sms’je met het gekozen bedrag naar het 06-nummer terug. Na bevestiging van het bedrag wordt het geld van het beltegoed afgeschreven. Het Rode Kruis garandeert dat na de bevestiging het telefoonnummer uit de smartphone van de collectant verdwijnt.

Rode Kruis

Woordvoerder Hanna Emmering laat desgevraagd weten dat het Rode Kruis de komende tijd eerst meer resultaten wil verzamelen voordat een landelijke invoering aan de orde is. Wel zijn de eerste gebruikerservaringen (zowel vanuit donateurs- als collectantenperspectief) positief. 'Zij gaven aan dat het makkelijk was, en een mooie aanvulling op de traditionele manier van geven/ collecteren met de collectebus.' Alle divisies in het land kunnen inmiddels gebruikmaken van de collecteapp, al is het gebruik hiervan niet verplicht gesteld.

Ook andere organisaties werken aan een applicatie om geld in te zamelen. Zo is Jantje Beton in 2015 van plan de app in te zetten. De Protestantse Kerk in Nederland werkt eveneens aan een collecteapp. De PKN verwacht dit najaar nog in enkele kerken de applicatie, naast de collectezak, te kunnen inzetten.

Gamification
De Stichting Collecte Plan (SCP), de organisatie voor alle 26 landelijk collecterende goede doelen, introduceerde in mei van dit jaar al een app voor jongere collectanten. Als eerste ging het Prins Bernhard Cultuurfonds met de zogeheten Collecto app van start. ‘Wij hebben altijd nieuwe vrijwilligers nodig. Deze applicatie hebben wij ontwikkeld om nog meer jongeren enthousiast te maken voor collecteren’, verklaart Andrea de Vries van SCP.

Collectanten kunnen de app downloaden op hun smartphone en inloggen via Facebook of met hun e-mailadres. Nadat het goede doel is gekozen kan de collectant op pad. Elk deelnemend goede doel heeft zijn eigen huisstijl in de Collecto app. De Vries: ‘Om het spannend te maken voor jongeren hebben wij een aantal spelelementen ingevoegd. Zo houdt de app bij welke afstanden je aflegt en hoeveel tijd je aan collecteren besteedt, hoeveel je ophaalt en of je vrijwilligers aandraagt. Daar verdien je punten en badges mee. De resultaten kunnen met vrienden worden gedeeld. Dat vergroot de betrokkenheid.’

Doneren via deze app is momenteel nog niet mogelijk. SCP onderzoekt nog of de betaalmogelijkheid kan worden geïntegreerd in de nieuwe versie van Collecto.

comments powered by Disqus
  • Deel dit artikel
  • Reacties
  • Link