23% werknemers mist belangrijke nieuwe kennis

23% werknemers mist belangrijke nieuwe kennis
  • 27 mei 2015
  • Redactie

Uit de recent gepubliceerde resultaten van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden 2014 blijkt dat bijna een kwart van de ondervraagde werknemers nieuwe kennis of vaardigheden mist die belangrijk zijn om het werk goed te kunnen doen. Werknemers die dit aangeven, zijn minder tevreden, vaker ziek en hebben veel vaker burn-outklachten.

Volgens het NEA-rapport betreft het hier met name kennis en vaardigheden van technologische en organisatorische aard. Onder andere in de informatie- en communicatiehoek is relatief veel sprake van ‘kwalificatieveroudering’; daar speelt de snelheid van technologische ontwikkelingen ICT’ers soms parten. Het gebrek aan nieuwe kennis of vaardigheden leeft overigens het minst bij zowel de meest jonge als de meest oude werknemers.

Verzuim
In de Arbeidsmonitor van TNO en CBS is tevens een link gelegd tussen kwalificatieveroudering en verzuim. Bij werknemers die nieuwe kennis en vaardigheden zeggen te missen, ligt dit percentage op 4,7%. Dat is aanzienlijk hoger dan degenen die up-to-date zijn (3,4%). Daarnaast blijkt dat werknemers met verouderde kwalificaties relatief vaak burn-outklachten hebben en daarnaast zijn zij minder tevreden over hun werk: ruim 12% is zelfs (zeer) ontevreden met het werk.

In de Monitor zijn verder actuele resultaten opgenomen over onder meer werkstress, Het Nieuwe Werken en agressie op de werkvloer.

comments powered by Disqus