Dimpact slaat aan

Dimpact slaat aan
  • 2 juni 2015
  • Redactie

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken heeft zich in een debat met de Tweede Kamer positief uitgelaten over Dimpact. Dit initiatief, dat inmiddels gedragen wordt door 34 gemeenten, is naar zijn idee een ‘aansprekende eerste stap’ richting uniformering van alle gemeentelijke websites in Nederland.

Terwijl de Tweede Kamer een nadrukkelijke voorkeur heeft voor één website die gefaciliteerd wordt door de overheid, mikt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) liever op gestandaardiseerde gemeentesites in samenwerking met de markt. Stellig gaf Plasterk te kennen het ‘onverkoopbaar te vinden dat gemeenten op eigen houtje het wiel opnieuw uitvinden’. Hij stuurt dan ook aan op standaardisatie van alle gemeentelijke websites, met Dimpact als kartrekker op dit moment.

De ruim dertig gemeenten maken gebruik van het websitemodel WIM, dat eind 2013 voor het eerst werd geïmplementeerd bij Schijndel.nl. Aansluitend volgden onder meer Zwolle, Oldambt en Raalte. De kern van genoemd model is voor elke gemeente gelijk, waarbij de techniek is gestandaardiseerd. ‘Wat de burger ziet, bepaalt elke gemeente voor zich.’

comments powered by Disqus