'Ik Boekje' wint Jenneke van Veen-Verbeterprijs

'Ik Boekje' wint Jenneke van Veen-Verbeterprijs
  • 26 november 2015
  • Redactie

De Jenneke van Veen-Verbeterprijs is gisteren toebedeeld aan het 'Ik Boekje' van gehandicaptenzorgorganisatie Pameijer. Deze app verzamelt informatie over de manier waarop een kind of jongere met een ernstig meervoudige beperking zich emotioneel uit. Het effect hiervan, een betere connectie, gaf de doorslag om het ‘Ik Boekje’ tot winnaar uit te roepen.

Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN), Ieder(in), ActiZ en LOC Zeggenschap in zorg zijn de initiatiefnemers van de Jenneke van Veen-Verbeterprijs. De titel wordt afwisselend in de sector verpleging, verzorging en thuiszorg en de gehandicaptenzorg uitgereikt. Ditmaal trok het ‘Ik Boekje’ aan het langste eind. Doel van deze app is dat zorgverleners en verwanten de cliënt beter begrijpen, dat de cliënt zich beter begrepen voelt en wordt erkend in zijn emoties en wensen. ‘De jury was vooral getroffen door het effect van deze ogenschijnlijk simpele digitale upgrade van het aloude heen-en-weer-schriftje’, zei juryvoorzitter Jenneke van Veen gisteren bij de uitreiking. ‘Doordat ouders er zelf ook mee werken, ontstaat een veel betere verbinding tussen ouders en begeleiding. Hun onderlinge verhouding wordt er veel gelijkwaardiger door.’

Genomineerden

De twee andere genomineerden voor de prijs waren de Medisein App van ’s Heeren Loo en Mpower van Cello. De Medisein app ondersteunt cliënten en begeleiders bij het innemen en toedienen van medicijnen. De app zorgt ervoor dat het aantal incidenten bij medicatietoediening wordt verminderd, wat bijdraagt aan een betere veiligheid voor de cliënt. Mpower is een leerprogramma voor jongeren met een licht verstandelijke beperking die willen leren zelfstandig te wonen. De cliënt combineert online en in de praktijk leren van praktische vaardigheden, zoals de was doen, koken en schoonmaken.

Noot: in de meest recente uitgave van Customer Contact Magazine (05-2015) staat een uitgebreid interview met Jenneke van Veen.


comments powered by Disqus