Rotterdams ziekenhuis gebruikt VR bij traumaverwerking na ic-opname

Rotterdams ziekenhuis gebruikt VR bij traumaverwerking na ic-opname
  • 27 oktober 2017
  • Redactie

Franciscus Gasthuis & Vlietland in Rotterdam start komende maand met een onderzoek naar het gebruik van virtual reality (VR) bij de verwerking van trauma’s na opname op de intensive care. Zo’n 60 procent van de patiënten in vier Rotterdamse ziekenhuizen zou last hebben van dit Post Intensive Care Syndroom. Met een VR-bril kunnen zij hun opname herbeleven en zo hun ervaringen onder woorden brengen en een plek geven.

‘Na een opname op de ic heb je vaak een gat van meerdere dagen waarvan je niets meer weet, omdat je in slaap bent gehouden’, verduidelijkt dr. Michel van Genderen, internist in opleiding van Franciscus Gasthuis & Vlietland, tegenover AD Rotterdams Dagblad. ‘Opeens lig je in het ziekenhuis, aangesloten op apparaten en slangetjes terwijl je vaak niet kunt praten. Patiënten gaven aan dat ze meer informatie wilden over deze tijd. Dat ze het opnieuw wilden ervaren.’

Testpersonen
Vanaf 1 november gaat het ziekenhuis de VR-bril testen met 50 patiënten die na een vergiftiging van de bloedbaan zijn behandeld op de intensive care. Vier dagen na hun ontslag krijgen ze de bril, die ze een week lang mogen gebruiken wanneer ze willen. De groep is onderverdeeld in 25 patiënten die de IC-omgeving zien en 25 die zelf een 'controle'-omgeving kunnen kiezen, zoals een bos, concert of meer. Voor alle testpersonen is persoonlijke begeleiding beschikbaar.

Het systeem werd al uitgeprobeerd door José Smit, die psychische klachten kreeg na een opname op de ic. ‘Eerst was ik vooral met mijn herstel bezig, maar later besefte ik, dat ik er niet meer had kunnen zijn’, zegt ze in de krant. Het gebruik van de VR-bril wekte heftige emoties op, onder meer door de geluiden en beelden van de ic. ‘Het was confronterend. Blijkbaar had ik veel weggestopt. In de week erna herbeleefde ik alles. Ik droomde erover. Sliep slecht. Maar nu, een maand later, merk ik dat ik er veel baat bij heb. Ik slaap weer beter, ben mentaal sterker.’

comments powered by Disqus
  • Deel dit artikel
  • Reacties
  • Link