Dreiging baanovername door robots valt mee

Dreiging baanovername door robots valt mee
  • 5 april 2018
  • Redactie

Van de banen in westerse, industriële landen blijkt gemiddeld 14 procent niet bestand te zijn tegen robotisering. Uit onderzoek van de Oeso komt Nederland goed uit de bus en hoort met 11,4 procent bij de landen die het best zijn opgewassen tegen automatisering op de arbeidsmarkt.

De Oeso (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) wijst overheden en bedrijven erop dat een baan niet simpelweg kan worden overgenomen door automatiseringsprocessen. Het uitvoeren van een beroep vereist immers de toepassing van creativiteit en sociale vaardigheden.

Ongelijkheid
Volgens de uitkomsten van de Oeso hoeven hoogopgeleide werknemers minder te vrezen voor baanverlies dan laagopgeleide arbeiders. Vooral in de bouw, in de schoonmaakbranche en industrie zorgt geautomatiseerd werk voor de grootste dreiging. Volgens het instituut lopen circa 66 miljoen (laaggeschoolde) mensen die zich in de 32 deelnemende landen op de arbeidsmarkt begeven, risico op baanverlies door robots. Tevens blijkt uit het onderzoek dat jongeren meer kans hebben hun baan te verliezen dan ouderen.

In 2015 voorspelde consultancybedrijf Cognizant ook dat over 10-15 jaar twaalf procent van de banen in de Verenigde Staten wordt overgenomen door robots. Twee jaar daarvoor kwam Oxford University met een onderzoek waarin zevenhonderd banen waren geanalyseerd en de onderzoekers verwachtten dat bijna de helft van de banen in de VS grote kans heeft om te worden geautomatiseerd.
comments powered by Disqus