Robotisering eist eerste banen

Robotisering eist eerste banen
  • 25 juli 2018
  • Redactie

Randstad-ceo Jacques van den Broek signaleert de eerste banen die verloren zijn gegaan door digitalisering. Hij spreekt niet van wetenschappelijk bewijs, maar van vroege signalen.

‘We zien de eerste tekenen daarvan in de Verenigde Staten, maar ook in Nederland’, verklaart hij tegenover De Telegraaf. Van den Broek stelt dat kantoorbanen als eerste gaan verdwijnen. ‘In Silicon Valley word je al niet meer begroet door een receptionist. In plaats daarvan staat er een iPad op een standaard in de hal. Via een videoverbinding praat je dan met iemand die in Seattle zit, en voor meerdere bedrijven receptiewerk doet.’ Ook receptierobot Pepper wordt her en der ingeschakeld.

Eerder onderzoek
De signalering van Van den Broek strookt voor een deel met onderzoek dat de Oeso in april uitbracht. Daaruit bleek dat 11,4 procent van de Nederlandse banen niet bestand is tegen digitalisering. Nederland hoort daarmee bij de landen die volgens de Oeso het best zijn opgewassen tegen automatisering op de arbeidsmarkt. De voorspelling van de Randstad-topman dat kantoorbanen als eerst de klappen op gaan vangen, strookt daarentegen niet met de bevindingen van de Oeso. Het onderzoek toont aan dat vooral in de bouw, schoonmaakbranche en industrie-automatisering zorgt voor de grootste dreiging en worden banen onder hoogopgeleiden redelijk nog buiten schot gehouden.

comments powered by Disqus