‘Investeer in werkplezier’

‘Investeer in werkplezier’
 • 12 november 2018
 • Redactie

Autonomie bij de invulling van het werk, oprechte aandacht en de juiste persoon op de juiste plek worden belangrijk gevonden door werknemers in Nederland. Dat blijkt uit onderzoek dat in opdracht van OVAL gehouden is voor de Week van de Werkstress, die deze week plaatsheeft.

De uitkomsten leren dat werkstress als reden voor verzuim is gestegen van 16% in 2015 naar inmiddels 20% van het totale verzuim. 16% van de werknemers ervaart burn-outklachten, met als gevolg uitval, misère voor de werknemer en hoge kosten voor de werkgever. In 2016 waren de totale kosten voor verzuim gerelateerd aan werkstress € 2,5 miljard.
Van de ondervraagde werknemers ervaart 16% (zeer) weinig sociale steun van hun leidinggevende. Zij vinden dat de leidinggevende onvoldoende oog heeft voor het welzijn van de werknemers en hebben het gevoel niet gehoord te worden. Terwijl blijkt dat werknemers dat juist heel belangrijk vinden.

Funfactor
Ook wijst het onderzoek uit dat investeren in werkplezier loont. Werknemers die meer vrijheid, steun en ruimte voor ontwikkeling ervaren, hebben meer plezier in hun werk en vallen minder snel uit. Gevraagd naar tips voor meer werkplezier volgens werkgevers en werknemers, is het volgende lijstje ontstaan:

 1. Geef je medewerkers vrijheid bij de aanpak van hun werk;
 2. Steun je medewerkers door oprechte aandacht en betrokkenheid te tonen;
 3. Laat je waardering blijken voor het werk van je medewerkers;
 4. Bied flexibele werktijden aan als dit mogelijk is;
 5. Stem de hoeveelheid werk af op de capaciteit van je medewerkers;
 6. Geef je collega’s complimenten!;
 7. Zorg ervoor dat de juiste persoon de juiste klus uitvoert;
 8. Investeer in de sterke kanten van je medewerkers;
 9. Vier successen – zorg dat resultaten en inzet niet ongezien blijven.

Lees ook: Werkgeluk creëren

comments powered by Disqus
 • Deel dit artikel
 • Reacties
 • Link