Gemeente Hengelo hengelt robots binnen

Gemeente Hengelo hengelt robots binnen
  • 25 februari 2019
  • Redactie

Virtuele robots staat sinds kort Hengelose ambtenaren op de afdeling Informatie Management bij, respectievelijk door herhaalde handelingen over te nemen en handmatige data in te voeren. ‘Door routinematige taken te robotiseren, speelt RPA een intermediaire rol tussen mens, proces en applicaties’, verklaart Arjan Lenferink, innovatie- en informatiemanager bij de Twentse gemeente.

Coforce, specialist in robotic process automation (RPA), is door Gemeente Hengelo ingehuurd als implementatiepartner voor dit automatiseringstraject dat deel uitmaakt van het recent gestarte Programma Dienstverlening. Het uitgangspunt is om de gemeentelijke serviceverlening in zowel front- als backoffice te verbeteren.

Meer met minder
In Hengelo worden softwarebots specifiek ingezet voor het versturen van de uitgaande post rondom besluiten over aanvragen. Tot voor kort moest een ambtenaar handmatig de informatie uit allerlei systemen koppelen. ‘De halve voltijdbaan die voor die taken was berekend, kan nu ingezet worden voor andere taken zoals het ontvangen van gasten aan de publieksbalie’, legt Lenferink uit aan Computable.

Volgens de informatiemanager biedt digitalisering ook een antwoord op de krimpende arbeidsmarkt: ‘Door vergrijzing en de beperkte beschikbaarheid van personeel zullen we met minder mensen hetzelfde werk moeten doen. We doen dit niet zozeer om mensen van hun werk af te halen, maar omdat we efficiënter willen zijn en een betere dienstverlening willen bieden. Dat kan tot gesprekken leiden met medewerkers om ze op andere plekken in te zetten waar ze meer impact hebben.’

Lees ook: Xerox introduceert Robotic Process Automation

comments powered by Disqus
  • Deel dit artikel
  • Reacties
  • Link