Gartner: RPA is boombing business

Gartner: RPA is boombing business
  • 26 juni 2019
  • Redactie

In de jongste marktanalyse van Gartner komt naar voren dat de RPA-markt (Robotic Process Automation) vorig jaar wereldwijd is gegroeid met 63%. Het Amerikaanse onderzoeks- en adviesbureau voorspelt een mondiale omzet van $ 1,3 miljard en spreekt van het snelst groeiende segment in bedrijfssoftware.

‘De RPA-markt is sinds onze laatste schatting gegroeid, gedreven door de eisen van digitale bedrijven terwijl organisaties op zoek zijn naar een rechttoe rechtaan benadering’, aldus Fabrizio Biscotti, VP van Gartner. Amerika is koploper in de RPA-markt met een marktaandeel van 51% in 2018. West-Europa – waaronder Nederland – volgt op de tweede plaats met 23%.

Disruptie voor softwaregiganten?
De grootverbruikers op het gebied van RPA zijn banken, verzekeringsmaatschappijen en telco’s. Het voordeel van deze vorm van automatisering is volgens Biscotti: ‘Door deze technologieën te gebruiken, kunnen organisaties snel hun initiatieven voor digitale transformatie versnellen.’ Het bureau voorspelt onder meer dat softwaregiganten zoals IBM, Microsoft een SAP samen gaan werken, aangezien zij te maken gaan krijgen met toenemende concurrentie. De nieuwe bedrijven kunnen zich gaan specialiseren op het gebied van karakterherkenning en kunstmatige intelligentie.

RPA kan door bedrijven worden ingezet om routinematige taken te robotiseren, om eveneens een intermediaire rol te spelen tussen mens, proces en applicatie. Zo kwam Gemeente Hengelo begin dit jaar met virtuele robots, die ambtenaren bijstaan. ‘We doen dit niet zozeer om mensen van hun werk af te halen, maar omdat we efficiënter willen zijn en een betere dienstverlening willen bieden. Dat kan tot gesprekken leiden met medewerkers om ze op andere plekken in te zetten waar ze meer impact hebben.’

comments powered by Disqus
  • Deel dit artikel
  • Reacties
  • Link