Chatbot voor slachtoffers seksueel geweld

Chatbot voor slachtoffers seksueel geweld
  • 16 september 2019
  • Redactie

Studenten van het Department of Data Science and Knowledge Engineering van de Universiteit Maastricht (UM) hebben een chatbot ontwikkeld voor slachtoffers van seksueel geweld. Deze geautomatiseerde gesprekspartner steunt de slachtoffers en verwijst op verzoek door naar instanties die informatie kunnen geven over de gevolgen en de verwerking van traumatische gebeurtenissen. Deze gebeurtenissen kunnen uiteenlopen van bijvoorbeeld verkrachting tot verbale intimidatie op het werk.

De chatbot analyseert de antwoorden van het slachtoffer en identificeert bijvoorbeeld het soort geweld, de locatie en het tijdstip waarop de gebeurtenis zich (mogelijk) heeft afgespeeld. Deze informatie wordt geanonimiseerd verwerkt met behulp van algoritmen. Op termijn is het de bedoeling om de tool zonder commercieel oogmerk via een beveiligde server vrij toegankelijk te maken. Voordat het zover is, moet de bot wel eerst verder worden ontwikkeld en getest. ‘Op deze manier willen we mensen helpen en een steentje bijdrage aan een veiligere samenleving’, aldus onderzoeksleider Jerry Spanakis.

Lees ook: Chatbot linkt cliënt aan advocaat

comments powered by Disqus
  • Deel dit artikel
  • Reacties
  • Link