[onderzoek] Helpen supermarkten de klant nu wel aan gezonde keuzes?

[onderzoek] Helpen supermarkten de klant nu wel aan gezonde keuzes?
  • 19 april 2022
  • Ryan Baij

Stichting Questionmark start vandaag voor de tweede keer met een landelijk vergelijkingsonderzoek naar de mate waarin supermarkten hun klanten helpen in het maken van gezonde keuzes. Het onderzoek “Superlijst Gezondheid” onderzoekt in hoeverre supermarkten ons helpen gezonder te eten en drinken en leidt tot een publieke ranglijst van supermarkten.

Charlotte Linnebank, directeur Questionmark: ‘De eerste Superlijst Gezondheid was een nulmeting en liet zien dat supermarkten veel kansen hebben om hun klanten beter te helpen in het maken van gezonde keuzes. Nu, twee jaar later, gaan we het onderzoek opnieuw uitvoeren en zullen we zien welke supermarkten het is gelukt deze kansen aan te grijpen, om Nederland weer een stukje gezonder te maken.’

Twee jaar geleden had geen enkele supermarkt adequate doelstellingen voor de verkoop van gezonde producten en in de wekelijkse reclamefolders domineerden ongezonde producten, aldus het eerste onderzoek. Uit de bevindingen van de eerste Superlijst Gezondheid kwam het beeld naar voren dat supermarkten ongezonde keuzes nog weinig ontmoedigen. Zo was gemiddeld 82% van de aanbiedingen in reclamefolders is ongezond, kon je bij vrijwel alle kassa's voornamelijk ongezonde impulsaankopen doen en  hadden supermarkten hebben zichzelf geen duidelijk doel gesteld om minder ongezonde producten te verkopen.

Bernique Tool, voorzitter AVGG: ‘Ruim 70% van wat we eten komt via de supermarkt op ons bord. De supermarkten hebben dus veel invloed op ons voedingspatroon. Het is belangrijk de voedselomgeving nú gezonder te maken, zodat ieder kind in Nederland een gezond voedingspatroon heeft. Wij hopen dat dit onderzoek supermarkten aanzet tot een gezonder voedingsaanbod en zijn benieuwd naar de resultaten van de tweede Superlijst Gezondheid.’

Questionmark werkt voor dit onderzoek samen met Diabetes Fonds,  Hartstichting, Maag Lever Darm Stichting en Nierstichting, verenigd in de Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie (AVGG). De resultaten worden later dit jaar gepubliceerd. De supermarkten die meegenomen worden in de Superlijst zijn: Albert Heijn, Jumbo, Lidl, Aldi, Plus, Dirk, Coop en Ekoplaza.

comments powered by Disqus