112 appen voor noodhulp

112 appen voor noodhulp
  • 07 mei 2015
  • Redactie

Hulpdiensten alarmeren kan vanaf vandaag ook per app. Via de zogenoemde SOS Alarm app krijgt de meldkamer van 112 informatie over de aard van een noodongeval en krijgt het inzicht in iemands locatie via gps. Vrijwillige hulpverleners die in de buurt zijn kunnen hierdoor meteen worden opgeroepen.

Volgens ontwikkelaar Stichting Landelijke SOS Alarm Hulpdienst kan het gebruik van deze applicatie het verschil maken tussen leven en dood. Naar verwachting kan de aanrijtijd van politie, brandweer en ambulances worden verkort en moet de app ook de meldkamer ontlasten. Afgaand op de hoge werkdruk die medewerkers ervaren, zoals onlangs werd geschetst in de documentaire ‘Volgens protocol’, en uitgaand van de actuele uitkomsten in het rapport ‘Meldkamers’, is die ontlasting broodnodig.

Telefonische link
Verder kan de app vrijwillige hulpverleners die toevallig in de buurt zijn van een noodsituatie, zoals BHV'ers of artsen in hun vrije tijd, waarschuwen. 32.000 hulpverleners hebben zich aangemeld om een bericht te krijgen als ze in een straal van een kilometer van een ongeval zijn. De stichting hoopt die hoeveelheid eind dit jaar is gestegen naar 100.000. Tevens kan een gebruiker van deze applicatie foto's van de noodsituatie doorsturen en moet hij aangeven hoeveel mensen daarbij zijn betrokken. Aansluitend wordt de gebruiker altijd telefonisch doorverbonden met de meldkamer.

De smartphone-app is beschikbaar voor iOS en Android.

comments powered by Disqus
  • Deel dit artikel
  • Reacties
  • Link