Albert Heijn sluit aan bij bezorgbot-markt

Albert Heijn sluit aan bij bezorgbot-markt
  • 1 juli 2019
  • Redactie

Albert Heijn gaat zelfrijdende robot ‘Aitonomi’ inzetten om bestelde voedingswaren van de AH to go te leveren aan studenten in Eindhoven. Deze maand begint de bezorgbot-pilot op de High Tech Campus in de Brabantse stad.

De zelfrijdende robot is het product van een samenwerking tussen Albert Heijn en techbedrijf TeleRetail. De AI-gedreven bezorgrobot maakt gebruik van een virtuele plattegrond van de universiteitscampus, zodat de robot zelf zijn weg vindt naar de klant. AH-medewerkers zijn alleen nog betrokken bij het prepareren van de bestellingen. Van een grootschalige uitrol is volgens de supermarktketen nog geen sprake; in Nederland zijn zelfrijdende voertuigen niet toegestaan op de openbare weg. Het laten rondrijden van een bot op een campus schept daarentegen wel mogelijkheden.

Albert Heijn sluit met de pilot aan bij een groeiend aantal bedrijven dat bezorgrobots inzet voor de snelle levering van producten aan de klant. Domino’s stapte als pionier in 2016 al in deze markt. Dit jaar zijn er meer merken bij gekomen: Continental, Amazon en tot slot Ford beginnen in 2019 nog met experimenteren.

comments powered by Disqus