Voorzichtig optimisme onder werkgevers

Voorzichtig optimisme onder werkgevers
  • 13 september 2019
  • Redactie

Nederlandse werkgevers hebben steeds meer moeite om de juiste kandidaat voor hun vacatures te vinden. In één kwartaal is het percentage van organisaties die vacatures moeilijk gevuld krijgen gestegen van 68% (Q3) naar 72% (Q4) in 2019.

Met name werkgevers in de financiële sector hebben het moeilijker dan in het vorige kwartaal – het percentage is voor deze werkgevers met bijna 10 procent gestegen. Dat valt op te maken uit resultaten van de ManpowerGroup Employment Outlook Survey. Hiertoe ondervroeg de organisatie bijna 59.000 werkgevers, waaronder 750 Nederlandse bedrijven. Naar aanleiding van de bevindingen verklaart algemeen directeur Jeroen Zwinkels dat Nederlandse werkgevers voorzichtig positief zijn over de werkgelegenheidsverwachting. ‘Nu de werkloosheid historisch laag is, zien we dat werkgevers steeds vaker moeite hebben om de juiste kandidaten voor hun vacatures te vinden.’

Brexit, de VS en China
Zwinkels benoemt dat het een cruciale succesfactor is voor organisaties om het juiste talent aan te trekken en te behouden. Dit omdat de Nederlandse arbeidsmarkt ‘ongekend krap’ is, maar er zijn volgens de algemeen directeur ook andere oorzaken aan te wijzen. ‘De sterke schommelingen in de werkgelegenheidsverwachting van werkgevers in de financiële sector komen voort uit een groeiend aantal onzekerheden in de markt zoals de Brexit en de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. Hierdoor zijn deze bedrijven vaker geneigd een afwachtende houding aan te nemen in de zoektocht naar nieuwe medewerkers.’

comments powered by Disqus
  • Deel dit artikel
  • Geplaatst in
  • HRM
  • Reacties
  • Link