Helft ziet werktoekomst rooskleurig tegemoet

Helft ziet werktoekomst rooskleurig tegemoet
  • 13 februari 2020
  • Redactie

Het gros van de Nederlandse medewerkers (52%) is van mening dat de intrede van kunstmatige intelligentie positief is voor hun werkzaamheden. Ook de angst van Nederlanders dat hun werkzaamheden verdwijnen door robots, is te overzien. 81% ziet AI als mogelijkheid, niet als belemmering.

In het Future of Work-rapport komt naar voren dat technologie volgens de meeste medewerkers meewerkt aan een succesvolle toekomst van het bedrijf. Voor het onderzoek ondervroeg Ricoh circa 3.000 Europeanen naar hun houding ten opzichte van digitalisering. Hier rollen – voor werkgevers – positieve resultaten uit: bijna driekwart van de medewerkers zegt meer te willen bijdragen aan het bedrijf an sich. Veel van de respondenten ziet technologische innovatie als tool die ervoor zorgt dat de medewerkers minder routinematige werkzaamheden hoeven uit te voeren.

Medewerkersvertrouwen
Er zit echter ook een keerzijde aan de toepassing van technologie. Het rapport toont aan dat een kwart van de werkgevers een strategie heeft ontwikkeld om kunstmatige intelligentie en robots te integreren. De onderzoekers nemen een kloof waar in de verwachtingen van medewerkers zelf: 60% van deze respondenten vertrouwt immers op de werkgever dat deze de juiste keuzes maakt op technologisch gebied.

Lees ook: 7/10 Nederlanders verandert door ervaring

comments powered by Disqus