BrainFirst #20 - 'Ontfocussen' is cruciaal

BrainFirst #20 - 'Ontfocussen' is cruciaal
  • 06 mei 2019
  • Redactie

Weten wat er in andermans bovenkamer omgaat, dat willen we allemaal wel. Immers, dan weet je ook iemands beweegredenen en kun je daar vervolgens op inspelen. Hoe utopisch het doorgronden van de psyche van de mens wellicht ook klinkt, er zijn wel degelijk ‘slimmigheidjes’ toe te passen. Om meer inzicht te krijgen in de werking van het brein in relatie tot (klant)gedrag, verzorgen verschillende neuro-experts op deze plek een minicollege. Ditmaal de hersenspinsels van Ulrika Leons Becksen, psycholoog/directeur Skils.

'Het leven is een vissenkom geworden. Je zit op je werk met je telefoon naast je. Verwacht wordt dat je altijd reageert. Op een kantoortuin interrumperen we elkaar voortdurend, zonder het besef dat we elkaar uit onze concentratie halen. We moeten onszelf bewuster in bescherming nemen tegen al deze binnenkomende prikkels. We hebben nog niet geleerd die te managen. Je moet jezelf kunnen afschermen: het brein is er immers niet op ingericht om altijd aan te staan. Om breinvriendelijk te kunnen werken, moeten we ons daarom richten op onze werkomgeving én taken. Het is van belang dat iedereen zich bewust is van de drie versnellingen van het brein, deze te ervaren en hier de werkdag op in te delen.

De versnellingen van het brein:

  1. Sluimerstand: de herstelmodus van ons brein.
  2. Switchtasken: meerdere taken tegelijk uitvoeren.
  3. Diepe concentratie: het moment waarop je je ergens volledig op kunt focussen.

De derde versnelling eist een zware tol voor de hersenen. Je hebt rust en ruimte nodig om op deze acceleratie te kunnen presteren. Wanneer je afgeleid wordt, doe je er tussen de 5 en 25 minuten over om die aandacht weer op te bouwen. Dat kost enorm veel energie. Dit terwijl het switchtasken zich leent voor karweien die geautomatiseerd zijn, waarin we onderbroken kunnen worden. Dit kan goed in een rumoerige omgeving.

We hebben te maken met maatschappelijke ADHD

Het is cruciaal om te ontdekken welke taak in welke versnelling moet worden gedaan. Uit onderzoek blijkt dat we 80% van de taken in de tweede versnelling uitvoeren. Ongeacht welke klus we moeten klaren. Dit is ontzettend belastend. Wanneer we in die switchtaskmodus bijvoorbeeld een beleidsstuk schrijven, ontstaan er sneller fouten. Het tweede probleem is dat we nooit tot de sluimerstand komen.

De herstelmomenten op een dag worden bruut verstoord door alle binnenkomende prikkels. We hebben te maken met maatschappelijke ADHD: continu raken we overprikkeld en kunnen we ons niet loskoppelen, waardoor we niet herstellen. ‘Ontfocussen’ is cruciaal om alles vol te houden. Om een werkomgeving zo breinvriendelijk mogelijk in te richten, zijn er afspraken nodig. Door medewerkers mogelijkheden te bieden, kun je ze aan je binden. Juist in deze krappe wervingsmarkt heb je dan een unique selling point als werkgever. Goed werkgeverschap toon je door met je werknemers te praten over hoe breinvriendelijk te werken.'


Lees ook de BrainFirst-editie met Paul Smit (filosoof/cabaretier) over het betrekken van klanten.

comments powered by Disqus
  • Deel dit artikel
  • Reacties
  • Link