Slingeland Ziekenhuis is meest patiëntvriendelijk

Slingeland Ziekenhuis is meest patiëntvriendelijk
  • 25 september 2014
  • Redactie

Afspraken worden nagekomen, het personeel is vriendelijk, er wordt telkens goed uitgelegd wat er gaat gebeuren en de artsen en verpleegkundigen luisteren goed naar de patiënt. Allemaal redenen voor de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) om het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem uit te roepen tot het meest patiëntvriendelijke ziekenhuis van Nederland.

Alle ziekenhuizen met meer dan honderd waarderingen (vanaf juni 2013) op de site ZorgKaartNederland.nl waren in de running voor deze titel. Bij de beoordeling is onder meer gekeken naar aspecten als de accommodatie, de informatievoorziening en de behandeling. 'Bij het Slingeland Ziekenhuis valt op dat patiënten worden gerustgesteld en dat de behandeling vaak pijnloos is geweest. Dat laatste heeft een groot verband met de hoge scores van het ziekenhuis’, aldus een passage uit het juryrapport. De kersverse winnaar weet inmiddels ook op welk vlak het zich nog kan verbeteren: qua accommodatie blijft de zorginstelling iets achter vergeleken bij andere ziekenhuizen. Máxima Medisch Centrum met locaties in Eindhoven en Veldhoven en Ziekenhuis De Sionsberg in Dokkum zijn op de respectievelijk tweede en derde plaats geëindigd.

Luistervermogen
De waarderingen zeggen voldoende over de goede prestaties in algemene zin, meent de jury. Gemiddeld krijgen alle ziekenhuizen een 8,5 van de patiënt. En van elke honderd patiënten beveelt negentig procent het ziekenhuis aan bij anderen. Volgens de NPCF is dit vooral omdat patiënten heel tevreden zijn over zorgverleners in de ziekenhuizen. Ze luisteren goed, geven veel informatie en nemen doorgaans ruim de tijd voor de patiënt.

In 2013 werd het St. Jans Gasthuis in Weert nog verkozen tot meest patientvriendelijk.

comments powered by Disqus
  • Deel dit artikel
  • Reacties
  • Link