Spaarne Ziekenhuis meest patiëntgerichte ziekenhuis

Spaarne Ziekenhuis meest patiëntgerichte ziekenhuis
  • 04 november 2014

Zestien Nederlandse ziekenhuizen leverden de afgelopen vijf jaar een bovengemiddelde prestatie. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek ‘De beste ziekenhuizen’ van opinieweekblad Elsevier. Overall kwam St Jansdal in Harderwijk als winnaar uit de bus. Meest patiëntgerichte ziekenhuis is het Spaarne Ziekenhuis in Hoofddorp.

In totaal beoordeelde Elsevier, met ondersteuning van bureau SiRM, 91 Nederlandse ziekenhuizen op 515 ‘indicatoren’. Voor het onderzoek zijn openbare, feitelijke gegevens gebruikt die de ziekenhuizen verplicht aanleveren bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg en het Zorginstituut Nederland, aangevuld met zogeheten 'volumenormen' voor operaties. Dat zijn minimumnormen die wetenschappelijke verenigingen van medisch specialisten aanhouden voor het aantal operaties dat een ziekenhuis moet verrichten, zoals bij darmkanker of heupvervanging.

De ziekenhuizen zijn langs de meetlat gelegd wat betreft hun functioneren over de volle breedte; van de dienstverlening en service aan patiënten en de wachttijden voor behandeling en opname, tot de veiligheid en effectiviteit van de medische zorg. Over de periode 2010 tot en met 2014 is St Jansdal bovenaan geëindigd. Louter kijkend naar de resultaten voor alleen dit jaar vormen het Vlietland Ziekenhuis in Schiedam, het Spaarne Ziekenhuis en het HagaZiekenhuis in Den Haag de top 3. Klik hier voor meer informatie.

comments powered by Disqus
  • Deel dit artikel
  • Reacties
  • Link