Groen licht voor fusie Staatsloterij en De Lotto

Groen licht voor fusie Staatsloterij en De Lotto
  • 09 december 2015
  • Redactie

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) keurt de fusie tussen Stichting Exploitatie Nederlandse Staatsloterij en Stichting de Nationale Sporttotalisator (De Lotto) na diepgaand onderzoek goed. Indien de Tweede Kamer eveneens akkoord gaat, blijven er in de loterijmarkt straks twee grote organisaties over.

‘Het blijkt dat de Staatsloterij en De Lotto in de praktijk nauwelijks met elkaar concurreren, onder andere door de sterke regulering rond kansspelen. Uit ons onderzoek blijkt dat deze fusie slechts een beperkt effect heeft op de kansspelmarkt’, aldus ACM-bestuursvoorzitter Chris Fonteijn. Na de fusie telt de loterijmarkt twee grote organisaties. De eerste is de nieuwe combinatie Staatsloterij-De Lotto; zij brengt de Staatsloterij, het Miljoenenspel, de Lotto, Eurojackpot, Lucky Day, Toto en Krasloten op de markt. De tweede is de Goede Doelenloterij, met onder meer de Postcodeloterij en de Vriendenloterij. Beide organisaties hebben na de fusie ongeveer de helft van de huidige kansspelmarkt in handen. Al deze loterijspelen hebben hun eigen spelersgroep. Uit het onderzoek van de toezichthouder blijkt dat consumenten weinig overstappen tussen  verschillende loterijen.

Arja Boele, manager Klantenservice bij De Lotto, laat in een reactie aan CustomerFirst weten dat er nog een laatste ‘hobbel’ overwonnen moet worden en dat is dat er nu nog goedkeuring benodigd is vanuit de Tweede Kamer. Of dit besluit nog voor of na het Kerstreces valt, is afwachten.

Legaal
In 2017 wordt waarschijnlijk de online kansspelmarkt legaal in Nederland. Daarom heeft ACM ook onderzocht wat de concurrentiepositie op die markt wordt. Er zijn dan in ieder geval krachtige concurrerende buitenlandse partijen. Fonteijn: ‘Behalve de buitenlandse partijen heeft ook de Goede Doelenloterij de mogelijkheid om op de online kansspelmarkt de concurrentie aan te gaan met de combinatie Staatsloterij-De Lotto. Er zijn dus voldoende concurrerende binnen- en buitenlandse partijen. Wij zien door de fusie nu geen risico op een machtspositie van de Staatsloterij-De Lotto op de online kansspelmarkt.’

Nederland kent strenge regelgeving voor kansspelen. De Rijksoverheid geeft bijvoorbeeld voor elk soort loterij één vergunning af. Dat voorkomt dat er heel veel loterijen zijn die allemaal strijden om de gunst van dezelfde spelers. De regels moeten onder andere gokverslaving voorkomen en dragen eraan bij dat er weinig concurrentie mogelijk is tussen de loterijen.

Afgelopen zomer liet de ACM al weten dat de op handen zijnde fusie nader onderzoek vereiste.

comments powered by Disqus
  • Deel dit artikel
  • Reacties
  • Link