ACM fluit maaltijdbezorgers en vliegtuigmaatschappijen terug

ACM fluit maaltijdbezorgers en vliegtuigmaatschappijen terug
  • 14 januari 2016
  • Redactie

De Autoriteit Consument & Markt laat weten enkele ondernemingen, waaronder vliegticketaanbieders en online maaltijdbezorgers als Thuisbezorgd.nl en Just Eat, te hebben aangesproken op het doorberekenen van te hoge kosten aan consumenten. In sommige gevallen ging het om meer dan 10% van het bedrag van de bestelling.

De betreffende bedrijven rekenden te hoge kosten aan consumenten voor het  gebruik van betaalmiddelen als iDeal of creditcard bij online aankopen. De interventie van de ACM heeft ertoe geleid dat zij het bedrag dat zij in rekening brachten inmiddels hebben verlaagd en in lijn gebracht met de geldende regels. Die bepalen dat ondernemers alleen de werkelijke kosten voor de betaling mogen doorberekenen, oftewel de variabele kosten per transactie plus de eventuele vaste kosten voor het betaalsysteem. Andere kosten, zoals personeelskosten, op deze wijze doorberekenen mag niet. Anita Vegter, bestuurslid ACM: ‘De consument moet erop kunnen vertrouwen dat de ondernemer alleen de werkelijke kosten als  transactiekosten in rekening brengt. De ondernemer mag deze kosten niet inzetten als verkapte betaling voor zijn diensten.’

Consumentenbescherming
Onder meer aanbieders van afhaal- en bezorgmaaltijden zijn ‘schuldig’ bevonden. In sommige gevallen ging het om meer dan tien procent van het bedrag van de bestelling. Nadat de toezichthouder de bedrijven hierop aansprak, hebben aanbieders als Thuisbezorgd.nl en Just Eat de kosten die zij rekenen voor de betaling verlaagd. Aansluitend hebben ook andere aanbieders de tarieven hebben verlaagd of rekenen zij helemaal geen transactiekosten meer, constateert de ACM. Ook de verschillende vliegticketaanbieders, waaronder grote luchtvaartmaatschappijen, die zijn teruggefloten beloven voortaan de werkelijke kosten per transactie in rekening te brengen.

In juni 2014 introduceerde de Autoriteit Consument & Markt enkele nieuwe regels om consumenten te beschermen, waaronder voorschriften wat betreft het doorberekenen van kosten.

comments powered by Disqus