Claimingo in de bres voor gedupeerde reizigers

Claimingo in de bres voor gedupeerde reizigers
  • 07 december 2016
  • Redactie

De Utrechtse start-up Claimingo start vandaag met het direct vergoeden van gedupeerde vliegreizigers die meer dan 3 uur vertraging hebben opgelopen. Het jonge bedrijf ontving € 800.000 van een Nederlandse investeerder om gedupeerde reizigers te ontzorgen.

80 tot 85 procent van de gedupeerde reizigers in Nederland maakt volgens Claimingo geen aanspraak op hun vergoeding bij vertraging omdat zij dat te veel werk vinden of onbekend zijn met het claimproces. ‘Wij vinden dat reizigers beter moeten worden geïnformeerd over hun rechten bij vliegvertraging en hen direct de vergoeding moet worden aangeboden waar zij volgens de wet recht op hebben’, zegt jurist Alexander Colenbrander, die samen met ondernemer Timothy Egeler oprichter is van Claimingo.

Hij geeft aan dat het claimproces bij vluchtvertraging maanden tot jaren in beslag kan nemen, waarbij luchtvaartmaatschappijen zich af en toe ten onrechte op overmacht beroepen en een rechtszaak noodzakelijk is om alsnog de vergoeding te ontvangen. ‘Gedupeerde reizigers krijgen van ons binnen 48 uur uitsluitsel over de rechtsgeldigheid van hun claim. Als de claim aan de wettelijke voorwaarden voldoet, bieden we daar direct geld voor (oplopend tot € 180 per persoon, red.) en hoeft de reiziger zich geen zorgen meer te maken over het verloop en de uitkomst van de claim.’

Uitgekeerde claims
Tijdens een drie weken durende pilot verzamelde Claimingo 350 claimverzoeken, waarvan volgens de wettelijk vastgestelde regels 170 claims in aanmerking voor vergoeding kwamen. Deze claims werden overgenomen en de vertraagde reizigers werd direct een vergoeding aangeboden. Inmiddels zijn 124 claims uitgekeerd en bleken 21 claims toch onterecht te zijn. In 25 gevallen zijn de claims uitgelopen op een rechtszaak.

De start-up heeft plannen om uit te breiden naar andere landen in Europa om ook daar gedupeerde reizigers te helpen. Lees ook hier meer over het terugkrijgen van geld bij een vertraagde vlucht.

comments powered by Disqus
  • Deel dit artikel
  • Reacties
  • Link