Kantoorinrichting beïnvloedt agile werken

Kantoorinrichting beïnvloedt agile werken
  • 17 februari 2017
  • Redactie

Agile werken is populair, maar de kantoorinrichting kan deze vorm van werken flink belemmeren. Lenig, flexibel en adaptief zijn kernwoorden als het gaat om agility en moeten ook leidend zijn voor de kantooromgeving waarin agile gewerkt wordt.

Volgens Timo Westra van De Agile Kantoorinrichters is ‘Agile teams moeten nogal eens het wiel zelf uitvinden op dat gebied, waardoor ze tot hun eigen frustratie niet meteen voluit kunnen presteren doordat ze tegen fysieke obstakels of beperkingen aanlopen.’ Oplossingen zijn langere tafels, teamtafels omdat je aan een ‘gewoon’ bureau van 1.80m niet goed even naast elkaar kunt gaan zitten. Of juist een bureau met goede akoestische panelen eromheen, om geconcentreerd te kunnen werken. White boards of zelfs complete whitewalls in de gehele ruimte, real time inzicht in de stand van zaken van het project, een failure friendly omgeving.

Lawaai maken
Een agile manier van werken vraagt om een geheel andere inrichting dan die van Het Nieuwe Werken (HNW), stelt Westra. ‘Waar bij agile ‘wij’ centraal staat, staat bij HNW ‘ik’ centraal. Waar HNW draait om flexplekken en thuis werken, verlangen agilisten een vaste werkplek, dag in dag uit als een team bij elkaar te kunnen zitten en een plek waar ze eventueel ongestoord ‘lawaai’ kunnen maken.’

De verschillen tussen teams vereist ook een verscheidenheid aan agile omgevingen. ‘Het is van doorslaggevend belang dat de team identity tot uiting komt in de inrichting. Niet alleen in de fun aspecten alhoewel die zeker belangrijk zijn; een inrichting passend bij het team, de teamgeest en de herkenbaarheid is ook essentieel voor het optimaal functioneren van het team.’ Het bedrijf van Westra verwijst hierbij naar het Agile Manifesto uit 2001, waar een van de statements luidt: ‘Build projects around motivated individuals. Give them the environment and support they need, and trust them to get the job done.’

comments powered by Disqus
  • Deel dit artikel
  • Reacties
  • Link