Nederlandse overheid interactiefst op Twitter

Nederlandse overheid interactiefst op Twitter
  • 7 juni 2017
  • Redactie

De Nederlandse overheid is op Twitter de meest interactieve overheid ter wereld. Dat blijkt uit het onderzoek Twiplomacy door communicatiebureau Burson-Martseller. Zo zijn 95 procent van de tweets op het account @Rijksoverheid, dat ruim 28.000 volgers heeft, antwoorden op vragen van burgers.

Het account van minister-president Mark Rutte (@MinPres) staat met ruim 791.000 volgers in de top 10 van meest gevolgde leiders in de Europese Unie. Het account van het ministerie van Buitenlandse Zaken (@MinBZ) behoort tot de best genetwerkte accounts, wat betekent dat er veel Twitter-connecties zijn met andere overheidsaccounts wereldwijd. Overigens gebruikt het ministerie aparte accounts voor burgercontact (@247BZ) en tweets in het Engels (@DutchMFA).

Donald Trump
De meest gevolgde wereldleider op Twitter is paus Franciscus, die verspreid over negen accounts meer dan 33 miljoen volgers heeft. Het persoonlijke account van de Amerikaanse president Donald Trump staat op een tweede plek met ruim 30 miljoen volgers. Zijn officiële account (@POTUS) staat lager op de ranglijst met bijna 18 miljoen volgers. Ondanks de grote aantallen volgers zijn deze accounts niet interactief, de tweets bevatten vrijwel geen reacties op andere Twitteraars.

In de top 10 van interactieve overheidsaccounts staan na Nederland onder meer de overheid van Nepal (95% reacties op burgervragen), de Rwandese president Paul Kagame (79%) en de Noorse premier Erna Solberg (66%).

comments powered by Disqus