90% van bevolking maakt gebruik van digitale overheid

90% van bevolking maakt gebruik van digitale overheid
  • 2 oktober 2023
  • Kel Koenen

Het gebruik van overheidswebsites en websites van publieke instanties door Nederlanders tussen de 16 en 75 jaar is in Nederland aanzienlijk gestegen. Dat blijkt uit recent onderzoek van het CBS.

Het gebruik van overheidswebsites en websites van publieke instanties is in Nederland aanzienlijk gestegen. Uit recent onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat maar liefst 90 procent van de bevolking tussen de 16 en 75 jaar gebruikmaakt van de digitale overheid. Dit betreft diensten zoals het opzoeken van informatie, het maken van afspraken, het aanvragen of ontvangen van officiële documenten.

Met dit hoge percentage heeft Nederland een prominente positie binnen de EU. Het land staat op de derde plek, enkel overtroffen door Zweden met 95 procent en Denemarken met een indrukwekkende 97 procent. Ter vergelijking: het EU-gemiddelde ligt op 68 procent.

De term 'overheidswebsites' is breed en omvat zowel websites van overheidsinstanties waar men bijvoorbeeld subsidies kan aanvragen of belastingaangifte kan doen, als websites van publieke instanties zoals energieleveranciers, gezondheids- en onderwijsinstellingen en bibliotheken. Hoewel een percentage van 90% indrukwekkend is, is er volgens het CBS nog ruimte voor groei en verbetering.

Uit het onderzoek bleek dat ruim 4 op de 10 gebruikers problemen ervaarden tijdens het gebruik van de digitale overheid. Deze problemen variëren van technische kwesties en gebruiksonvriendelijkheid tot het gebruik van jargon en moeilijke terminologie. Er is dus nog werk aan de winkel om de ervaring voor alle gebruikers te optimaliseren.

comments powered by Disqus