De toekomst van werk

De toekomst van werk
  • 23 april 2019
  • Redactie

Onze wereld digitaliseert in een extreem tempo en exponentiële technologieën beloven de geboorte van een geheel nieuwe eco­nomie. Technologieën als robotica, kunstmatige intelligentie, augmented reality, Internet of Things en blockchain hebben nu al meer invloed op onze wereld dan velen zich realiseren. Naarmate deze ontwikkelingen mainstream raken, zal de impact seismische verschuivingen in het bedrijfsleven en onze manier van werken veroorzaken. En onze persoonlijke levens zullen waarschijnlijk volledig transformeren op manieren die we nog niet eens hebben overwogen.

Tekst: Christian Kromme, futurist en auteur van ‘Go Digital, Stay Human’

Al die technologische vooruitgang in de buitenwereld levert ons niets op tenzij we onszelf dwingen om onze binnenwereld – bewustzijn, motivatie en gedrag – te ontwikkelen om bij te blijven. Wat is het nut van al die slimme technologie als we er niets nuttigs mee doen? Als we ons bewustzijn niet zo snel ontwikkelen als de technologie, zullen we nutteloos worden en niet veel meer hebben om bij te dragen. Het lijdt geen twijfel dat veel van onze banen in de zeer nabije toekomst door slimme technologie wordt geautomatiseerd. Dat betekent dat we allemaal uitgedaagd worden om serieuze vragen te beantwoorden over ons doel en onze bruikbaarheid;
• Wie zijn wij en waarom zijn we hier?
• Wat betekent het om mens te zijn?
• Hoe leid ik mijn leven en hoe ziet nuttig werk eruit?

Vaardigheid versus motivatie
We leiden mensen nog steeds op voor een wereld die niet langer bestaat. Ons hele onderwijssysteem en onze economie zijn al 100 jaar gericht op mensen die de vaardigheden leren die nodig zijn om grotendeels repetitieve en routinematige taken uit te voeren. We hebben mensen geleerd procedures te volgen en consistente resultaten te produceren. De meesten van ons worden getraind voor een leven van ‘hard skills’ die gemakkelijk kunnen worden gemeten. Het leren en uitvoeren van deze gemakkelijk te kwantificeren hard skills is (en was) een goede zaak. Dat model heeft miljoenen mensen geholpen economische waarde te genereren, een deel van het systeem te worden, een hypotheek te betalen, voedsel te kopen, voor hun gezinnen te zorgen en te genieten van hun vrije tijd.
Echter, dingen veranderen snel. Technologie zal binnenkort veel van die hard skills (die we hebben geleerd om op waarde te bouwen) kunnen automatiseren en vervangen. Zelfs professionele rollen die ooit immuun waren voor automatisering door robots, kunnen spoedig worden geautomatiseerd. Sommigen voelen de effecten al en mensen weten niet wat ze eraan moeten doen.


Dus hoe blijven we voor op de machines?
Sommige deskundigen schatten dat tussen 78% en 86% van de banen in onze huidige economie gebaseerd zijn op hard skills. De harde realiteit is dat het menselijk lichaam eigenlijk niet erg goed uitgerust is om ze gedurende lange perioden zonder aanzienlijke inspanning en stress uit te voeren. Voor de meest waardevolle vaardigheden moeten mensen jarenlang studeren en deze vaardigheden zijn daardoor niet gemakkelijk uitwisselbaar, waardoor we enigszins inflexibel zijn. ‘Soft skills’ daarentegen krijgen we gratis cadeau bij onze geboorte, en ze houden ons ook nog eens bijzonder flexibel.
Alles dat kan worden gedigitaliseerd en geautomatiseerd zal worden gedigitaliseerd en geautomatiseerd, en dat zal leiden tot een drastische waardevermindering. Toekomstige technologie zal goedkoop, efficiënt en extreem snel zijn in het automatiseren van repetitieve en routinematige taken. Die taken worden dan goedkoop en overdadig. Het is volkomen logisch dat bedrijven steeds meer verwachten dat routinematige taken zullen worden vervangen door AI of door robots en ik vermoed dat dit al binnen vijf tot tien jaar zal gebeuren.

We leiden mensen nog steeds op voor een wereld die niet langer bestaat

Goed nieuws voor Team Human
In mijn optiek gaat technologie veel taken automatiseren die onze menselijke aandacht niet waard zijn. Vaardigheden die kunnen worden gedigitaliseerd en geautomatiseerd worden een commodity, echter dat wat niet kan worden gedigitaliseerd en geautomatiseerd zal in waarde toenemen.
Omdat technologie veel hard skills automatiseert, worden bedrijven financieel gemotiveerd om zich in plaats daarvan te richten op de ontwikkeling van soft skills. Dat zal de grote differentiator zijn als al het andere maximale efficiëntie heeft bereikt. De echt menselijke kwaliteiten – emotie, ethiek, empathie, creativiteit – zijn veel moeilijker te automatiseren. Dat is waarom ze zo aanzienlijk in waarde zullen toenemen.

Technologie gedraagt zich als een spiegel
Ironisch genoeg geloof ik dat als we meer technologisch geavanceerd worden, we minder zullen focussen op de technologie zelf en meer gericht zullen zijn op hoe mensen ervan kunnen profiteren. Technologie fungeert als een spiegel; één die onze innerlijke wereld weerspiegelt. Hoe krachtiger de technologie, hoe duidelijker het spiegelbeeld wordt. Uiteindelijk zullen we ons ware zelf kunnen zien met behulp van technologie.
Zo bekeken wordt het steeds belangrijker dat er iets positiefs in onszelf is om te versterken en te reflecteren. Het wordt van cruciaal belang voor ons om een sterk gevoel van zingeving te hebben, intrinsiek gemotiveerd te zijn en een sterke set soft skills om contact te maken met andere mensen, zodat we allemaal een zinvolle impact kunnen hebben in onze wereld terwijl we ons doel nastreven. Mensen zonder een sterk gevoel van zingeving die alleen in staat zijn om hard skills uit te oefenen, zijn waarschijnlijk de eersten die hun baan geautomatiseerd zien worden.

De toekomst van het werk
Dus, hoe ziet de toekomst van het werk eruit? Nou, als machines het werk met chips kunnen doen, kunnen mensen het werk met hun hart doen. Ik geloof dat de manier waarop mensen zich van machines kunnen onderscheiden (en daarom voorblijven), is om hun innerlijke mens te ontwikkelen en voort te bouwen op onze soft skills.
Disruptieve technologieën zullen snel banen vernietigen die onze aandacht niet waard zijn, maar tegelijkertijd creëren die een nieuwe generatie banen die veel meer gericht zijn op onze zachte menselijke kwaliteiten. De toekomst van werk gaat volgens mij over het kennen van je ware zelf en het gebruik van geavanceerde technologie om contact te maken met andere mensen. Zinvol zijn om jouw ware zelf en jouw unieke waarde in de wereld uit te drukken en te projecteren.
Volledig authentiek zijn en dat ten volle leven, is de manier om echt geluk op de lange termijn te creëren. Dus, wanneer machines veel van onze overlevingsbehoeften hebben geautomatiseerd, zullen we ons concentreren op onze groeibehoeften, en ons werk zal daar een afspiegeling van worden. Het is tijd om de zingeving (purpose)revolutie te beginnen.

comments powered by Disqus