Werkomgeving sluit niet aan bij wensen medewerkers

Werkomgeving sluit niet aan bij wensen medewerkers
  • 03 april 2014
  • Redactie

Ontevredenheid over de werkomgeving zorgt voor een mismatch tussen werkgever en werknemer. Dat beweert kantoorspecialist Steelcase op basis van onderzoek onder ruim 7.000 medewerkers van grote bedrijven in tien verschillende landen. Ruim tweederde van de respondenten die ontevreden zijn over de werkomgeving, zou graag mobiel willen werken.

De enquête maakt duidelijk dat slechts zestien procent van de ondervraagde werknemers vindt dat het bedrijf waarvoor ze werken goed bij hun levensstijl aansluit. De perceptie van de werkomgeving blijkt hierin een sterke rol te spelen. Zo is 41% niet of matig tevreden over zijn werkomgeving. Belangrijke reden hiervoor is volgens 68% van de respondenten het niet mobiel kunnen werken. Het moeten werken in een open kantooromgeving is zorgt voor ontevredenheid bij iets meer dan een derde van de ondervraagde werknemers.

Stress en concentratieverlies
In vergelijking tot de andere onderzochte landen (België, Duitsland, Groot-Brittannië, Amerika, Rusland, Polen, Turkije, Frankrijk en Spanje) zit Nederland onder het gemiddelde wat betreft mobiel werken. Van de ondervraagde Nederlanders zegt 35% één of meerdere dagen per week op een andere plek dan kantoor te werken. Qua sectoren is mobiel werken het meest gangbaar in de IT-sector, terwijl overheidsinstanties graag zien dat er binnen de kantoormuren wordt gewerkt. Verder beschikt 79% van de respondenten wereldwijd over een eigen, vaste werkplek en heeft 36% de beschikking over mobiele devices als laptops, smartphones of tablets.

De matige zeggenschap in relatie tot de werkomgeving heeft volgens Steelcase merkbaar gevolgen. Zo leidt het ongenoegen over niet optimale werkomstandigheden onder meer tot concentratieverlies en gevoelens van stress. Dit geldt respectievelijk voor 83% en 84% van de mensen die ontevreden zijn over hun werkplek. Op de langere termijn kan dit negatief uitwerken op de productiviteit, creativiteit en samenwerking van mensen, waarschuwt de kantoorspecialist in het rapport.

comments powered by Disqus
  • Deel dit artikel
  • Reacties
  • Link