‘Leidinggevenden moeten beter feedback geven’

'€˜Leidinggevenden moeten beter feedback geven'
  • 13 mei 2014

Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) presenteert vandaag een vierjarenplan ter bestrijding van het ziekteverzuim. In Nederland wordt 33% van het ziekteverzuim veroorzaakt door stress op de werkvloer. Organisatie- en arbeidspsycholoog Wilmar Schaufeli vertelt in Sp!ts welke acties werkgevers kunnen nemen.

Binnen veel organisaties is het in de praktijk vaak niet mogelijk om extra medewerkers aan te stellen of mensen minder te laten doen in het kader van werkdrukverlichting. Daarom kunnen werkgevers beter de positieve dingen in het werk versterken, tipt Schaufeli. ‘Je kunt ervoor zorgen dat de sfeer in het team goed is, mensen duidelijke taakomschrijvingen en leiderschap verbeteren.’ Aangezien het in de meeste sectoren niet veel efficiënter kán, is het zaak om uit een ander vaatje te tappen nu. Zoals de invoering van leaderschip development-programma’s, waarbij je mensen op het werk zelf coacht. ‘Daar hebben ze meer aan dan ze in een klasje zetten en vertellen hoe het allemaal moet.’

Complimenteer
Volgens de arbeidspsycholoog moeten leidinggevenden leren beter feedback te geven. Ook als het goed gaat. Mensen willen graag rechtvaardig worden behandeld. ‘Er zijn heel veel dingen in de psychosociale omgeving die je kunt veranderen. Dat kost soms moeite of tijd, maar een complimentje geven is nog altijd makkelijker dan een nieuwe collega aanstellen’, stelt Schaufeli. Intussen kunnen ook werknemers de handschoen oppassen en hun gedrag veranderen. Denk hierbij aan klassieke dingen als ontspanning na het werk, time management, concreet naar doelen toewerken, vriendelijk zijn tegen je collega’s en samen successen vieren. ‘We weten dat ze werken, maar doorde waan van de dag gebeuren ze vaak niet.’

Samenvattend komt de arbeidspsycholoog tot vier tips tegen werkstress:
1. Communiceer.
2. Trek samen aan de bel.
3. Stel grenzen.
4. Respecteer elkaar.

Malafide praktijken
Naast het bestrijden van het ziekteverzuim kondigt minister Asscher in een brief aan de Tweede Kamer aan meer maatregelen voor het aanpakken van malafide praktijken in de uitzendbranche. Zo gaan de Inspectie SZW, de Belastingdienst en het UWV deze sector gerichter controleren en het systeem van certificering in stand houden en verbeteren. Hierbij is een grotere regierol weggelegd voor de overheid. Bij onvoldoende voortgang komt de minister met een alternatief systeem. Het speciale interventieteam blijft ook na 2014 actief.

comments powered by Disqus
  • Deel dit artikel
  • Reacties
  • Link