ABU: Helft uitzendkrachten stroomt door

ABU: Helft uitzendkrachten stroomt door
  • 08 juli 2014
  • Redactie

Van de uitzendkrachten in Nederland stroomt 47 procent na een uitzendperiode door naar een direct dienstverband. Dat laat ABU, brancheorganisatie van de uitzendsector, weten. Vijftien procent krijgt een vast contract en nagenoeg een derde scoort een tijdelijke aanstelling. Aansluitend gaat zeventien procent aan de slag in een volgende uitzendbaan.

De doorstroom is het grootst bij de overheid en de zorg, blijkt uit het recent gepubliceerde ABU-onderzoek dat gebaseerd is op een analyse van de Radboud Universiteit Nijmegen. De cijfers zijn over 2012, toen ruim 700.000 uitzendkrachten aan het werk waren. Van hen was 18 procent 45 jaar of ouder. In 1994 was dat nog 3 tot 4 procent. Ruim één op de drie uitzendkrachten is allochtoon, waarvan een groot deel (21%) met een niet-westerse achtergrond. Dat maakt duidelijk dat uitzendwerk ook voor deze groep een belangrijke route naar werk is. De top vijf sectoren waar uitzendkrachten aan het werk waren, zijn zakelijke dienstverlening (19,6%), industrie (18,3%), vervoer en opslag (8,9%), bouwnijverheid (8,9%) en handel (8,3%).

De Uitzendmonitor is een nieuw onderzoek waarmee alle uitzendkrachten en hun bewegingen op de arbeidsmarkt in beeld worden gebracht op basis van gecombineerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek en de polisadministratie van UWV.

comments powered by Disqus
  • Deel dit artikel
  • Reacties
  • Link