Digicommissaris wil service geheel digitaliseren

Digicommissaris wil service geheel digitaliseren
  • 14 oktober 2014

‘We moeten knopen doorhakken over de digitale infrastructuur en de dienstverlening aan burgers. Iedereen die digitaal wil communiceren met de overheid moet dat ook kunnen doen en dan ook maar één keer zijn gegevens hoeven in te vullen.’ Was getekend: Bas Eenhoorn, sinds 1 augustus gestart als de nieuwe Nationaal Commissaris Digitale Overheid.

De Digicommissaris wil de creatie van een generieke digitale infrastructuur binnen de overheid op de politieke agenda zetten. De twee grootste problemen binnen de digitale overheid zijn de wijze van aansturing en de financiering. Dat moeten we goed regelen’, vertelt Eenhoorn in gesprek met Binnenlands Bestuur, na afloop van het eerste Nationaal Beraad Digitale Overheid dat enige tijd terug werd gehouden. Daar zijn afspraken gemaakt over de werkwijze en de opzet van het te starten programma. Binnen een half jaar wil de Digicommissaris de eerste versie paraat hebben. Ook is tijdens het beraad een definitie vastgesteld van wat onder die generieke digitale infrastructuur moet vallen. ‘Het is een dynamische definitie geworden met daaronder DigiD, Digipoort, de basisregistraties en de wijze van koppelingen maken, maar ook het Ondernemersplein en de Berichtenbox.’

In februari 2015 zal Eenhoorn rapporteren aan een ministeriële commissie, die begin december voor het eerst samenkomt. ‘We moeten knopen doorhakken over de digitale infrastructuur en de dienstverlening aan burgers. Iedereen die digitaal wil communicere n met de overheid moet dat ook kunnen doen en dan ook maar één keer zijn gegevens hoeven in te vullen’, vindt hij. Als het aan de Nationaal Commissaris Digitale Overheid ligt, die voor vier jaar is benoemd, moet Nederland weer voorop lopen qua digitale overheid. Zodoende wil hij over twee jaar de dienstverlening geheel digitaal hebben georganiseerd. ‘Op dit moment kijken we naar de Denen en Esten, maar wij moeten weer vooroplopen.’

comments powered by Disqus
  • Deel dit artikel
  • Reacties
  • Link