Doorzettingsvermogen ‘must have’ voor topmanagers

Doorzettingsvermogen 'must have' voor topmanagers
  • 06 november 2014
  • Redactie

Leidinggevenden die de absolute top wilen bereiken, moeten beschikken over doorzettingsvermogen en een tomeloze inzet. Veertig procent van de 249 ondervraagde managers vindt tevens een goed ontwikkeld EQ onmisbaar. Dat blijkt uit onderzoek Ruigrok | NetPanel, in opdracht van The Executive Network (TEN).

Gevraagd naar de factoren en eigenschappen die van invloed zijn op het bereiken van de top, komen drie essentiële elementen van het carrièrepad naar voren: afkomst, karaktereigenschappen en het nemen van de juiste beslissingen. ‘Het traditionele systeem geeft aan opleiding en intelligentie doorslaggevende betekenis bij het halen van de top. Ons onderzoek laat zien dat zaken als doorzettingsvermogen, inzet en nieuwsgierigheid minstens zo belangrijk zijn’, aldus Jan Rapmund, partner The Executive Network.

Intelligentie is volgens de ondervraagde executives niet de belangrijkste eigenschap. Veertig procent vindt een goed ontwikkeld EQ (emotionele intelligentie) onmisbaar. Bijna één op de vijf noemt nieuwsgierigheid een waardevolle eigenschap voor een topbestuurder, terwijl 9% meer waarde hecht aan assertiviteit. Twijfel kent de topbestuurder nauwelijks. Meer dan de helft wist vroegtijdig dat ze een carrière als executive ambieerde en heeft hier tijdens de loopbaan nooit aan getwijfeld. Zo ook niet aan eigen capaciteiten (65%).

comments powered by Disqus
  • Deel dit artikel
  • Reacties
  • Link