Mensgerichte leiderschapsstijl is favoriet

Mensgerichte leiderschapsstijl is favoriet
  • 21 januari 2015
  • Redactie

Nagenoeg de helft van de ondervraagde leiders vindt zichzelf open, coachend en stimulerend. Ook geven zij veel verantwoordelijkheid en vertrouwen aan hun medewerkers, aldus actuele uitkomsten van het Nationaal Leiderschapsonderzoek 2015.

In totaal hebben 332 leidinggevenden en 100 werknemers meegewerkt aan het kwantitatieve deel van onderzoek. Daarnaast zijn tien leiders geïnterviewd voor de kwalitatieve invalshoek. Uit het rapport blijkt dat de mensgerichte leiderschapsstijl favoriet is onder ceo’s. Gemiddeld vinden zij het rapportcijfer 7,6 op zijn plaats. De ondervraagde medewerkers waarderen hun leidinggevenden met een 6,8 en geven aan de aandacht voor de mens binnen de organisatie te herkennen. 36% noemt hun leider mensgericht. Verder is tweederde van de werknemers tevreden dan wel zeer tevreden over de stijl van leidinggeven. Voor leiders ligt dat percentage op 85%.

Een van de geïnterviewden is John Fentener van Vlissingen, oprichter van de BCD Group. Naar zijn idee moet een leider ervoor zorgen dat hij vertrouwen heeft in zijn medewerkers. ‘Geef ze, binnen de gestelde grenzen, vrijheid. Op die manier ontplooit het individu zich beter en zal diegene tot betere prestaties komen.’ Slechts een kwart van de leiders verwacht dat hun medewerkers ook buiten werktijd bereikbaar zijn en hun e-mail checken. Download hier het rapport.

comments powered by Disqus