Energievergelijkers niet wijs volgens WISE

Energievergelijkers niet wijs volgens WISE
  • 17 maart 2015
  • Redactie

De groene filters die de verschillende vergelijkingssites voor energieleveranciers aanbieden, voldoen niet. Dat beweert WISE op basis van uitgebreid onderzoek onder 46 energievergelijkers. Volgens de milieuorganisatie die campagne voert tegen kernenergie is hier sprake van misleiding.

‘Vaak wordt er geen rekening gehouden met het feit dat een energieproduct uit stroom én gas bestaat. Een product waar groene sjoemelstroom en grijs gas in zit, wordt in de meeste gevallen direct als groen bestempelt. Misleiding’, vindt Markus Schmid, campagneleider bij WISE. In zijn optiek is de keuze van vergelijkingssites om alleen op productniveau te vergelijken, fundamenteel fout. ‘Vanuit milieuperspectief heeft het weinig zin als huishoudens groene stroom kopen bij een bedrijf dat tegelijk vooral investeert in kolencentrales. Kies groene stroom van een groen bedrijf, dan help je de transitie echt’, meent Schmid. Volgens de milieuorganisatie pakt geen van de onderzochte 46 sites dit goed aan.

Informatievoorziening
WISE-directeur Peer de Rijk vindt dat een gedragsverandering in de energiesector op zijn plek zou zijn. Terwijl duurzame bedrijven als Pure Energie, Huismerk Energie, Qurrent en Greenchoice allerlei concepten bedenken om bijvoorbeeld zelf stroom op te wekken en energie te besparen, telt naar zijn idee alleen de prijs voor de energievergelijkers. ‘Gezien hun steeds grotere rol moeten zij nu ook hun maatschappelijke verantwoordelijkheid pakken en klanten beter gaan informeren over werkelijk duurzame energiebedrijven. Energie is in alle opzichten van levensbelang. Prijs mag niet het enige argument zijn.’

In het rapport wordt tevens benadrukt dat er in de energiesector tientallen vergelijkingssites bestaan, maar dat slechts een paar partijen  achter de schermen aan de touwtjes trekken. De grote jongens zijn met name Bencom (bekend van gaslicht.com), Pricewise en Overstappen.nl/Easyswitch. Download de whitepaper hier.

comments powered by Disqus