Collecteren via Facebook

Collecteren via Facebook
  • 13 april 2015
  • Redactie

Fondsenwervende organisaties kunnen vanaf nu ook collecteren met behulp van Facebook. Kentaa, specialist in online fondsenwerving, heeft daartoe zijn online collectebus Digicollect geschikt gemaakt.

Door Digicollect in te zetten bieden goede doelen hun achterban een eenvoudige en laagdrempelige manier om te helpen met fondsenwerving. In twee clicks kan op Facebook al een collectebus worden aangemaakt, aldus de ontwikkelaar. Kentaa (voorheen Mobillion, red.) wijst aansluitend ook op andere manieren om deze nieuwe tool te benutten, bijvoorbeeld door Digicollect in te zetten als cadeaubus voor een verjaardag, huwelijk of afstuderen.

Een aantal organisaties is inmiddels gestart met deze vorm van digitaal ‘oogsten’, waaronder het Longfonds, Prinses Beatrix Spierfonds en ALS Nederland. Tijdens de collecteweek die volgende week plaatsheeft (20 t/m 25 april) zal het Longfonds als eerste goede doel Digicollect inzetten náást de reguliere collecte.

Donatie pinnen
Pinnen aan de deur behoort sinds kort ook tot de mogelijkheden. Onder andere de Dierenbescherming hield in 2014 een test met betalen met de betaalpas bij de huis-aan-huis-inzamelingen. De Stichting Collectenplan (SCP), brancheorganisatie voor alle 26 landelijk collecterende goede doelen, heeft op grond van dit geslaagde experiment besloten op grote schaal het gebruik van pinapparaten bij collectes te introduceren. 'Een veel gehoorde opmerking aan de deur is dat men geen kleingeld in huis heeft', vertelt Anoek Smith, beleidsmedewerker bij SCP. 'Door pinnen aan de deur mogelijk te maken, bieden wij een extra mogelijkheid om te doneren. Pinnen is een breed geaccepteerd betaalmiddel in Nederland. Dus waarom ook niet bij de collectant? De collectanten zijn erg enthousiast en vinden het fijn dat er meer manieren beschikbaar komen hoe mensen kunnen bijdragen.'

In totaal doen 14 goede doelen, waaronder KWF Kankerbestrijding, de Nierstichting en de Hartstichting, mee met deze vorm van geld inzamelen. Door de partner zijn per fonds 50 pinapparaten ter beschikking gesteld. Het gehanteerde systeem is een mobiele methodiek waarbij de PIN-reader via bluetooth aan een smartphone of tablet wordt gekoppeld. Op het mobiele device kan het gewenste bedrag ingevoerd worden. Via de PIN-reader is het vervolgens mogelijk een transactie met de bankpas of creditcard te accepteren.

comments powered by Disqus
  • Deel dit artikel
  • Reacties
  • Link