Mobile Elite deelt status mobiele apps

Mobile Elite deelt status mobiele apps
 • 25 juni 2015
 • Redactie

Hoe kijken clubs als T-Mobile, KLM, Blendle, Emesa, Icemobile en Mediabunker aan tegen de toekomst van mobile app development in Nederland? Tijdens de tweede editie van de DDMA Mobile Elite kwamen de aanwezigen tot zes bevindingen.

Doel van de sessie was het in kaart brengen van de uitdagingen gedurende de creatie, ontwikkeling en onderhoud van apps. Denk hierbij aan aspecten als design en user experience, aanpassingen in het privacybeleid, betrokkenheid van de medewerkers in content, creatie en sales tot aan de steun vanuit de stakeholders binnen bedrijven.

Dit zijn de belangrijkste inzichten van de jongste bijeenkomst:

 1. De mobiele  toekomst vraagt van alle bedrijven een ‘service design thinking approach’. Het belang van user experience (UX) wordt echter door de elite (en door het management van bedrijven) nog vaak onderschat.
 2. 100% van de aanwezigen werkt met een agile methodiek. Tevens worden scrum en Kanban genoemd. Buiten de ontwerpteams is dit (nog) niet de standaard. Voor een succesvol scrumproces moet het team beschikken over een producteigenaar met een duidelijk mandaat.
 3. Om een IT-afdeling snel klaar te stomen voor de toekomst die beheerst zal gaan worden door apps, is het belangrijk om ontwikkelaars snel om te scholen naar allround app ontwikkelaars. Een Java webontwikkelaar kan binnen zes maanden leren een goede native app te bouwen.
 4. Snelle gestroomlijnde communicatie tussen ontwikkelaars, designers en alle stakeholders is essentieel. Jira en Slack zijn hierbij de meest gebruikte conversatietools binnen de Mobile Elite. Trello is opkomend.
 5. Voor bijna alle grote projecten wordt automated testing toegepast (zoals Calabash). Dit is essentieel om snel te kunnen handelen en om regelmatige releases te kunnen garanderen. De experts adviseren altijd een ‘bug tracker’ in de app te implementeren om, naast alle geautomatiseerde tests en proeven van de gebruikersgroep, onvoorziene bugs eruit te halen.
 6. De experts spotten goede ontwikkelaars door middel van hackatons, intern scouten, YP-programma’s en stagetrajecten. Goede ontwikkelaars bind je aan je organisatie door ze te omringen met inhoudelijk sterke collega’s en ze te ‘belasten’ met een groter doel of uitdaging. Dit laatste weegt zwaarder dan een dik salaris. 

De volgende editie van Mobile Elite staat gepland voor september 2015.

comments powered by Disqus
 • Deel dit artikel
 • Reacties
 • Link