VGZ investeert in app voor kankerpatiënten

VGZ investeert in app voor kankerpatiënten
  • 15 juni 2015
  • Redactie

Zorgverzekeraar VGZ wil Nederlandse kankerpatiënten een ‘persoonlijke’ app aanbieden waarmee ze onder meer per afspraak voorlichting krijgen die op dat moment van belang is voor hun behandeling en actueel. Dat meldt De Gelderlander. Voorwaarde voor landelijke invoering is dat een proef hiermee in het Nijmeegse Radboudumc slaagt.

De zogeheten MediMapp is door het ziekenhuis als proef beschikbaar gesteld voor vrouwen met gynaecologische kanker (baarmoederhals, eierstokken, schaamlippen). De pilot, die 1 september 2014 van start is gegaan en tot en met 1 maart 2016 loopt, wordt door VGZ gefinancierd. De aan het elektronisch patiëntendossier gekoppelde app vervangt de bulk aan algemene folders die patiënten normaliter meekrijgen in het ziekenhuis. Gebruikers hiervan kunnen direct de informatie inzien die leden van het behandelteam invoeren. Ook hebben patiënten overzicht van alle afspraken, onderzoeken en behandelingen en kunnen ze voor bepaalde afspraken thuis vragenlijsten invullen.

De zorgverzekeraar verwacht met de app een kostenbesparing te kunnen realiseren, doordat patiënten meer de regie krijgen en er minder vraagstukken overblijven voor medisch specialisten. Naast VGZ en Radboudumc zijn Soulve Innovations, Olijf (patiëntvereniging voor gynaecologische oncologie), LevenMetKanker en de patiëntenraad van het Nijmeegse ziekenhuis betrokken bij het project. Zij meten wat het effect van Medimapp is op onder meer de beleving van patiënten, de kwaliteit van leven, de effectiviteit van de zorg en het kostenplaatje. Na het afronden van de pilot worden de resultaten gepresenteerd.

comments powered by Disqus