OuderenOmbudsman loodst ouderen door informatiebrij

OuderenOmbudsman loodst ouderen door informatiebrij
  • 7 juli 2015
  • Redactie

Kan ik een traplift krijgen? Wanneer is het zwemuurtje voor senioren? Biedt mijn gemeente speciaal regionaal vervoer aan? Ouderen die een antwoord op dergelijke vragen op de gemeentelijke websites zoeken, verdwalen vaak in de brij aan regels en informatie. De OuderenOmbudsman schiet te hulp, door per gemeente alle relevante informatie te bundelen op de website Ouderenombudsman.nl/gemeenten. De eerste 100 gemeenten, waaronder Amsterdam en Den Haag, staan nu online. Aan het einde van het jaar moet de informatie over alle 393 gemeenten van Nederland terug te vinden zijn op de website.

'We zijn heel blij dat we deze eerste slag nu hebben gemaakt', vertelt Sabine Lorsheijd van het Nationaal Ouderenfonds en projectleider van de campagne "OuderenOmbudsman in uw gemeente". 'Bij ons komen veel telefoontjes binnen van ouderen, die bepaalde informatie gewoon niet kunnen vinden. Ze willen bijvoorbeeld weten of ze recht hebben op een persoonsgebonden budget of waar ze een gehandicaptenparkeerkaart kunnen aanvragen. Met dit soort vragen kunnen ze natuurlijk bij hun gemeente terecht, maar omdat de informatie vaak zo versnipperd op de website staat, lukt het niet om het te vinden.'

Samenwerking gemeenten
De OuderenOmbudsman heeft daarom alle gemeenten in Nederland aangeschreven en gevraagd mee te werken aan het inzichtelijk krijgen van alle relevante informatie op het gebied van zorg en welzijn, wonen, geldzaken en werk. Veel gemeenten reageerden positief op dit verzoek. Op de eerdergenoemde site zijn de meest gestelde vragen nu gebundeld en zo beantwoord dat het voor de oudere meteen duidelijk is bij welke instantie of loket hij of zij moet zijn. Is dit onverhoopt toch niet het geval, dan kunnen mensen altijd terecht bij de speciale ombudsman via 0900-6080100, zodat er alsnog kan worden doorverwezen naar de juiste instanties.

Eerste honderd gemeenten
De gemeenten, waarvan de informatie nu online staat op www.ouderenombudsman.nl/gemeenten zijn: Aalburg, Achtkarspelen, Alkmaar, Almelo, Alphen aan den Rijn, Amersfoort, Amsterdam, Beek, BEL combinatie (Blaricum, Eemnes, Laren NH), Bellingwedde, Best, Beuningen, Bladel, Bodegraven-Reeuwijk, Breda, Brielle, Bronckhorst, Brunssum, Coevorden, De Friese Meren, De Marne, De Ronde Venen, Den Haag, Diemen, Drimmelen, Dronten, Enschede, Geldermalsen, Geldrop-Mierlo, Gemert-Bakel, Goeree-Overflakkee, Goes, Goirle, Gouda, Haarlemmerliede en Spaarnwoude, Halderberge, Hardenberg, Harlingen, Hellevoetsluis, Hengelo, Hillegom, Hof van Twente, Hoogeveen, Hoorn, Huizen, IJsselstein, Katwijk, Koggenland, Landgraaf, Leiden, Leiderdorp, Lelystad, Lisse, Maassluis, Meerssen, Middelburg, Midden-Drenthe, Moerdijk, Neder-Betuwe, Nieuwkoop, Nijmegen, Noordwijkerhout, Nunspeet, Nuth, Oisterwijk, Oldambt, Overbetuwe, Papendrecht, Reimerswaal, Rhenen, Rijswijk, Roerdalen, Schinnen, Schouwen-Duiveland, Simpelveld, Smallingerland, Soest, Súdwest-Fryslân, Teylingen, Tytsjerksteradiel, Uden, Uithoorn, Veere, Vlagtwedde, Voerendaal, Voorschoten en Wassenaar, Waalre, Weert, West Maas en Waal, Wijdemeren, Woudrichem, Zaltbommel, Zederik, Zeewolde, Zoeterwoude, Zuidplas, Zutphen.

comments powered by Disqus