RDW gaat sneller inspelen op klantwensen

RDW gaat sneller inspelen op klantwensen
  • 7 juli 2015
  • Redactie

Om sneller en flexibeler te kunnen inspelen op eisen en wensen van klanten en veranderende omstandigheden, heeft de RDW, Dienst Wegverkeer, een begin gemaakt met het invoeren van een zogenoemde ‘agile werkwijze’ bij zijn IT-organisatie. Na een nationale aanbesteding is Quint Wellington Redwood geselecteerd om via zijn Academy de transitie te begeleiden met training en coaching. Voor de RDW betekent dit dat ongeveer 300 medewerkers permanent anders moeten gaan denken én werken: kortcyclischer, flexibeler en doelgerichter. De transitie naar agile werken moet eind 2016 volledig zijn doorgevoerd.

De RDW heeft de ambitie om zijn dienstverlening voortdurend te verbeteren, de time-to-market van nieuwe producten zo kort mogelijk te maken en zoveel als kan gebruik te maken van nieuwe technologieën. Bij die ambitie past niet langer de klassieke lineaire manier van softwareontwikkeling, de zogenaamde watervalmethode. Er moet snel en flexibel kunnen worden ingespeeld op veranderingen die zich tijdens het ontwikkelingsproces voltrekken. Met een ‘agile’ aanpak worden door multidisciplinaire teams – waarvan ook klanten deel uitmaken - telkens kleine delen functionaliteit opgeleverd en getest. Dat leidt tot feedback en input voor de volgende herhaling.

Commitment
Voor het begeleiden van het leertraject schreef de RDW een nationale aanbesteding uit, waaruit managementadviesbureau Quint is geselecteerd, vanwege de benodigde kennis, ervaring en deskundigheid op het gebied van verandermanagement en het zich committeert aan het eindresultaat. Daarbij wordt de verandering binnen de organisatie geborgd, zodat de RDW de situatie zelf kan voortzetten.
In mei 2015 zijn de RDW en Quint gestart om met alle betrokkenen in de organisatie de agile transitie in gang te zetten. De eerste resultaten zijn al zichtbaar: het groeiende enthousiasme bij de IT-medewerkers en de al tot stand gebrachte verbetering in de transparantie en communicatie zijn volgens beide partijen veelbelovend voor het verdere verloop van de transitie. 
Gerard Doll, Directeur ICT bij de RDW: 'De agile werkwijze wordt niet beperkt tot de softwareontwikkel- ofwel scrum-teams, maar we betrekken ook andere onderdelen, zoals Informatiemanagement en Beheer & Onderhoud. Dit intensiveert de samenwerking tussen de business, product owners en scrum-teams, waardoor op basis van prioriteiten meerwaarde voor de klant wordt gerealiseerd. Deze co-creatie is eveneens een opmaat naar een verbeterde samenwerking tussen de teams, beheer & onderhoud en exploitatie – oftewel DevOps.'
 

comments powered by Disqus
  • Deel dit artikel
  • Reacties
  • Link